Lemondott a skót pénzügyminiszter, miután kiderült, hogy feltehetőleg szexuális célzattal zaklatott egy 16 éves fiút. Rendőrségi nyomozást javasolnak az ügyben a szakértők.

Derek Mackay, a skót pénzügyminiszter fél éven keresztül zaklatta a fiút, amely idő alatt legalább 270 üzenetet küldött neki.

Az üzenetváltás során a fiú közölte korát a miniszterrel, és felszólította, hogy ne próbálkozzon semmivel, ennek ellenére Mackay közös vacsorára és rögbimeccsnézésre hívta.

Ezen felül az üzenetlistából az is kiderül, hogy Mackay többször utalást tett a fiú számára az iránta való vonzalmáról. Például egyszer azt mondta a fiúnak, hogy tetszik neki az új frizurájával, egy másik alkalommal pedig azt mondta neki, hogy "helyes".

Derek Mackay, a skót pénzügyminiszter, aki egy 16 éves fiú zaklatása miatt lemondottForrás: Getty Images/Ken Jack

A Scottish Sun értesülései szerint a 42 éves pénzügyminiszter teljesen véletlenül találkozott a 16 éves fiúval egy rögbimeccsen, ezért később ezzel a témával próbált a közelébe férkőzni. Egy beszélgetésükből például kiderül, mikor a fiú arra kérte Mackayt, hogy magyarázza el neki a rögbi szabályait, akkor a miniszter azt reagálta, ehhez találkozniuk kell, mert úgy könnyebb lenne.

A kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) pénzügyminiszterét - aki 2013-ban vállalta fel homoszexualitását – sokan esélyesnek tartották arra, hogy később miniszterelnöki pozíciót is betöltsön. A nyilvánosságra jutott eset kapcsán azonban benyújtotta lemondását a skót miniszterelnöknek, Nicola Sturgeonnak. Ezt követően elnézést kért a párttársaitól, a választóiktól és a fiú szüleitől, akik a lemondását követelték.

Derek Mackay elmondta, sajnálja, hogy csalódást okozott, ostobán viselkedett, de vállalja a felelősséget a tetteiért.

Derek Mackay, skót pénzügyminiszter 2013-ban vallotta be nyilvánosan, hogy homoszexuálisForrás: AFP/Andy Buchanan