Országos járványnak nyilvánították csütörtökön Romániában az influenzát azt követően, hogy jelentősen megnőtt a megbetegedések száma.

A Közegészségügyi Országos Intézet keretében működő, a fertőzőbetegségek terjedésének megfigyelésével megbízott központ jelentése szerint az elmúlt héten jelentősen megnőtt a légúti betegségekben szenvedő páciensek száma, az influenza pedig az egész országban terjedt, ezért a szakemberek megállapították, hogy járványszerű a kórokozó terjedése.

Másfélmillió embert oltottak be

Eddig az influenzaszezon kezdete óta 18-an vesztették életüket, legutóbb ketten haltak meg, egy másfél éves kisgyerek, illetve egy 49 éves Maros megyei nő. Mindketten egyéb egészségügyi problémákkal is küszködtek, és egyikük sem volt beoltva a kórokozó ellen.

A múlt héten több mint 7 ezer pácienst kezeltek kórházban influenzatünetekkel, ami kétszer több az előző héthez képest. Az egész országban több mint 171 ezren szenvedtek akut légúti fertőző betegségekben, ami 17 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban jegyzett adatot, illetve 66 százalékkal több az előző héthez képest.

Román szakértők arra számítanak, hogy a következő hetekben várhatóan növekedni fog az influenzában megbetegedő személyek száma. Február 2-ig Romániában 1,48 millió személyt oltottak be influenza ellen, az egészségügyi minisztérium 35 ezer pótadag védőoltást vásárolt, hogy eleget tegyenek a megnövekedett oltási kérelmeknek.