Egy merénylő rálőtt egy izraeli rendőrre Jeruzsálem óvárosában csütörtök délelőtt, a támadót agyonlőtték - jelentette az izraeli katonai rádió.

A rádió szerint a merénylő revolverrel a kezében érkezett a Jeruzsálem óvárosában található Templomhegyhez vezető egyik bejárathoz, majd rálőtt a kaput felügyelő, a katonai rendőrséghez tartozó határőrökre.
Egy izraeli katona könnyebben megsebesült, a merénylőt pedig a helyszínre siető fegyveresek lelőtték.

A palesztin támadót lelőtték az izraeli katonák.Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

Ez már a második palesztin támadás volt egy napon belül,

éjszaka izraeli katonák közé hajtott autójával egy másik merénylő.

Izraeli rendőrök a Jeruzsálemben elkövetett gázolásos merénylet helyszínén 2020. február 6-ánForrás: MTI/EPA/Yonatan Sindel

A gázolót egész napos üldözés után Ciszjordániában, a Gush Ecion melletti kereszteződésnél fogták el, és kihallgatásra vitték. A 25 éves támadót Szaned Khalid al-Tramanként azonosítottak a hatóságok.

A férfi Kelet-Jeruzsálemből származik, és korábban nem vett részt terrorista bűncselekményekben. A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet az autós merényletet "gyakorlati válasznak" nevezte Donald Trump amerikai elnök béketervére. A szervezet szóvivője, Hazem Kásszem szerint a tervvel szembeni "ellenállási hadműveletek" része volt a katonák szándékos elgázolása, de azt nem állította, hogy a Hamász áll az akció mögött.

Az újoncok éjszakai túrán vettek részt a Siratófalnál a csütörtökön kora reggelre tervezett felesketési ünnepség előtt, és a város egykori vasútállomásának épületétől az óváros felé tartottak éppen, amikor egy autós nagy sebességgel felhajtott a járdára és elgázolta őket.

A merénylő elhajtott, gépjárművét később a Betlehem melletti Beit Dzsalában találták meg üresen.

A súlyosan megsebesült katonát a jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban ápolják. Az orvosok a Jediót Ahronót című újságnak elmondták, hogy több sérülése is van, a fejét érő súlyos. Megoperálták, állapota stabil, de még életveszélyes.

Feszültséget kelt Trump béketerve

Izraelben feszültebbé vált a helyzet az utóbbi napokban amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette béketervét az izraeli-palesztin konfliktus megoldására.

A tervezetet a palesztinok elutasították.A Hamász szerdán felszólította a palesztinokat, hogy sokszorozzák meg támadásaikat Izrael ellen. Ennek előzménye az volt, hogy az izraeli biztonsági erők megöltek egy palesztin tizenévest, aki a hadsereg jelentése szerint benzines palackot dobott katonák felé a ciszjordániai Hebronban kitört zavargásokban.