A Székelyhon portál tájékoztatása szerint szombat hajnalban leégett a Maros megyei Héderfája (Idrifaia) református templomának haranglábja.

A dicsőszentmártoni tűzoltókat hajnali három órakor riasztották a tűzesethez, de csak a tűz tovább terjedését sikerült megakadályozniuk. A 19. században épült faharangláb teljesen leégett, a benne lévő két harang elolvadt. A tűzoltóság illetékese a Zi-de-zi.ro című Maros megyei portálnak nyilatkozva valószínűsítette, hogy gyújtogatás okozta a tüzet.  A gyújtogatás gyanúját erősítette meg a Székelyhonnak nyilatkozó Nagy Csaba héderfájai református lelkész is. Elmondta: ismeretlenek két korábbi alkalommal sikertelenül próbálták felgyújtani a haranglábat.

Héderfája, 2020. február 8. A székelyföldi Héderfája református templomának leégett, elszenesedett haranglábja 2020. február 8-án. A tűz hevében a 19. században épült faharanglábban lévő két harang megolvadt. A tűzoltóság illetékese valószínűsítette, hogy gyújtogatás okozta a tüzet. A gyújtogatás gyanúját erősítette meg Nagy Csaba héderfájai református lelkész is. Elmondása szerint ismeretlenek két korábbi alkalommal sikertelenül próbálták már felgyújtani a haranglábat. MTI/Kiss GáborForrás: MTI/Kiss Gábor

A lelkész hozzátette:  A helyi közösségnek nyugodt élete volt, nem háborították a közösséget belső ellentétek, ezért nehezen magyarázható a vélt szándékos károkozás.  A lelkész arról is beszélt, hogy a közeli iskola biztonsági kamerái mozgást rögzítettek az éjszaka, de a felvételek alapján nem azonosíthatók a vélt elkövetők.

A Maros megyei Héderfájának a 2011-es népszámláláson 677 lakosa volt, 96 százalékuk magyarnak vallotta magát.