Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázók közül hét politikus vitázott péntek este a New Hampshire államban lévő Manchester városában. Ebben az államban folytatódik a versengés arról, hogy ki legyen a párt elnökjelöltje. Az első kör Iowában volt, ahol a szervezők ügyetlensége miatt napokig számolták a szavazatokat, még most sincs végeredmény, de már most újraszámolást javasol a pártelnök.

A hét politikust nem a hét elején Iowában megtartott jelölőgyűlésen elért eredményei, hanem a Dél-Karolina, Nevada és New Hampshire államokban elvégezett felmérések népszerűségi adatai alapján hívták meg az országos vitára, amelyet az ABC televízió rendezett. Nem is tudták volna Iowa alapján meghívni őket, hiszen még nincs is hivatalos eredmény. Ez volt a politikusok utolsó országos vitája a jövő keddi, New Hampshire-i előválasztások előtt.

Pete Buttigieg, az indianai South Bend város volt polgármestere, Bernie Sanders vermonti, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátor mellett jelen volt Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke, aki a nem hivatalos eredmények szerint katasztrofálisan szerepelt Iowában,  Tom Steyer kaliforniai milliárdos üzletember és Andrew Yang üzletember New York államból.

A háromórás vitában - amelyet egy főiskolán tartottak - az elnökjelöltségre pályázó demokrata politikusok az egészségbiztosítást érintő reformterveikről, az oktatásról, az afroamerikai közösségek életkörülményeinek javításáról, a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról, valamint külpolitikai kérdésekről fejtették ki véleményüket. Ismét viszonylag sok teret szenteltek annak, hogy miként lehetne legyőzni a republikánus Donald Trump elnököt, és 

a korábbi országos televíziós vitáikhoz képest jóval kevesebbet támadták egymást. Ez nem lehet véletlen, ugyanis az egész párt nagyon kínos helyzetbe került Iowában.  

Joe Biden korábbi amerikai alelnök, demokrata párti elnökjelölt-aspiráns támogatói az amerikai elnökválasztási folyamat kezdeteként Iowa államban tartott jelölőgyűlések (caucus) egyikén Dubuque-ban 2020. február 3-ánForrás: MTI/AP/Telegraph Herald/Nickie Kohl

Az északkeleti New Hampshire államban kedden tartják az előválasztásokat, egy olyan iowai jelölőgyűlés után, amelynek a hivatalos eredménye még mindig nem született meg. Az eddig megszámolt voksok alapján egyébként az országosan viszonylag ismeretlen Buttigieg nyert. Tom Perez, a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) a teljes újraszámolásra szólított fel. Ugyanakkor sajtójelentések szerint demokrata párti politikusok már azt is felvetették, hogy a kudarc miatt a pártelnöknek, Pereznek távoznia kellene posztjáról. Az iowai káosz a rosszul szereplő volt alelnöknek, Bidennek jött jól, ugyanis senki sem figyelt igazán a gyenge eredményére. Donald Trump elnök az ellenzék iowai ügyetlenkedése kapcsán feltette a kérdést: még egy előválasztást sem tudnak megszervezni a demokraták, hogyan akarnak így országot kormányozni?