Terroristából lett MI6-titkosügynök: A deradikalizálás nem működik

Budapest, 2019. március 24. Aimen Dean, a brit külső hírszerzés, az MI6 korábbi ügynöke beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciájának zárónapján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 24-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Al-Kaida tagként kezdte, MI6 kém lett belőle és mégsem hisz abban, hogy a muszlim terroristák deradikalizálása lehetséges. Aimen Dean szerint a dzsihadista szellemet szinte lehetetlen kiölni az emberekből, és a brit kormánynak tovább kellene szigorítania a terroristák börtönbüntetését – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

„Nem létezik rehabilitált dzsihadista", fogalmazott Aimen Dean, az MI6 ügynöke. Kijelentése azért megdöbbentő, mert maga is dolgozott az al-Kaida kötelékeiben, de mégsem hisz deradikalizációban.

Aimen Dean Forrás: MTI/Soós Lajos

Ezt azután nyilatkozta, hogy

Londonban három hónap alatt már a második próbaidőre szabadlábra helyezett terrorista kezdett ámokfutásba.

„Veszélyes üzenet, amit Amman és Khan küld, vagyis, hogy ha elítélt terrorista vagy, akkor vagy dicsőséggel távozol vagy egy életen át megfigyelnek majd", tette hozzá.

Dean terroristaként kezdte, hamar bekerült az al-Kaidába, és azzal a Khalid Sheikh Mohammeddel dolgozott, aki a szeptember 11-ei New York-i terrortámadás kieszeléséért is felelős.

Végül nem bírta tovább és úgy döntött, hogy ha képes kockáztatni az életét a terrorszervezet ügyéért, akkor a jó ügyért is képesnek kell lennie, és

elárulta az al-Kaida terveit az MI6-nek, vagyis a brit titkosszolgálatnak.

Jelenleg tanácsadóként dolgozik különböző kormányok és bankok mellett. Arról ad tanácsokat, hogy hogyan vegyék fel a harcot a terrorizmussal szemben.

Nyilatkozatában rámutatott arra, hogy

Hozzátette, naiv ötletnek tartja a mindenkori brit kormányok részéről azt, hogy úgy gondolják, lehetséges a terroristák deradikalizációja.

Szerencsére ebben a tekintetben változás következett be Boris Johnson miniszterelnök beiktatása után.

Dean érveinek a helyességét Johnson ugyanis felismerte, amikor múlt héten bejelentette,

Elmondta, hogy azon emberek rehabilitációja, akik egyszer átadták magukat az iszlamizmusnak „nagyon nehéz és nagyon kemény feladat, és bár lehetséges, csak tényleg nagyon kevés esetben sikerül".