Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette az új koronavírus okozta járványt hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

A szaktárca által hétfő délelőtt közzétett bejelentésének elsősorban jogi jelentősége van, a súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetés hivatalos deklarálása ugyanis pótlólagos intézkedési jogköröket biztosít a brit kormánynak a Kínából kiindult vírusfertőzés nagy-britanniai elterjedésének megakadályozására.

A minisztérium szóvivőjének megfogalmazása szerint az intézkedés megerősíti azokat a jogköröket, amelyek lehetővé teszik fertőzés gyanúja esetén az érintettek kötelező elszigetelését saját biztonságuk érdekében, illetve akkor, ha egészségügyi szakértők megítélése szerint fennáll az a kockázat, hogy az illetőtől mások is elkaphatják a fertőzést.

Két elkülönítő központot jelöltek ki

A kormány hétfői tájékoztatása szerint előző estig 795 fertőzésgyanús pácienst vizsgáltak meg annak kiderítésére, hogy nem hordozzák-e az új típusú koronavírust. A leletek közül 791 negatívnak bizonyult,

négy páciens szervezetében viszont kimutatták a vírus jelenlétét.

A brit tisztiorvosi szolgálat azt tanácsolja, hogy bárki, aki az elmúlt 14 napban Kínában, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Malajziában vagy Makaón járt, és köhögéses, lázas tüneteket tapasztal magán, ne mozduljon ki otthonából, és értesítse a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS).

Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfői bejelentése szerint a brit kormány két elkülönítő központot jelölt ki, az egyiket egy északnyugat-angliai kórházban, Liverpool közelében, a másikat a dél-angliai Milton Keynes város konferenciaközpontjában.

Hancock egyben hivatalosan fertőzött térségnek nyilvánította a járvány gócpontjának tekintett kínai Vuhan várost és a várost övező Hupej tartományt.

Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója eddig kétszer emelte a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást, először "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" szintre, majd a múlt héten az "alacsony" szintről "mérsékeltre".

A brit egészségügyi minisztérium hangsúlyozza ugyanakkor, hogy egyéni szinten továbbra is alacsony a fertőződés kockázata Nagy-Britanniában.

Megérkezett az utolsó különjárat Vuhanból

Vasárnap megérkezett Nagy-Britanniába az utolsó olyan külön légijárat, amely a brit kormány szervezésében Vuhanból evakuált brit és más nemzetiségű állampolgárokat.

Az új koronavírus ellenszerét kutatja a Huojan Laboratórium alkalmazottja a Hupej tartománybeli VuhanbanForrás: MTI/AP/Chinatopix/-

A brit kormány által bérelt gép Brize Norton katonai repülőterén, a brit királyi légierő (RAF) Londonhoz közeli támaszpontján száll le, fedélzetén 200 utassal. A brit utasokat a támaszpontról egyenesen Milton Keynes konferenciaközpontjának elkülönítőjébe szállították, a külföldi utasokkal a gép Spanyolországba repült tovább.