Hatalmas tűzijáték robbant fel szombaton Colorado felett, ami a több mint egytonnás súlyával bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

Az 1268 kilogrammos tűzijáték a világ legnagyobb levegőben felrobbant tűzijátéka – írja a CBS News.

A Stemboat Springs téli fesztiválon lőtték fel 670 méter magasra, ahol a tűzijáték felrobbant, és vörösre festette az eget – közölte a Stemboat Fireworks.

A rekord felállítója a "tűzijáték rajongó" Tim Borden, aki már 2019-ben is próbálkozott: az akkori, 1138 kilogrammos tűzijátékot azonban nem sikerült fellőni, az a héjon belül robbant fel a földön. 

A mostani tűzijáték külső borítása 17,78 cm vastag volt, és átlósan elérte a 157 cm-t. 

Tim Borden elmondta, hogy több száz órát fektettek a projektbe, az eredményt pedig a Steamboat Springsnek ajánlja, különösen a terület közbiztonsági szervezeteinek. 

Együtt dolgoztunk ezekkel az emberekkel, hogy a tűzijátékunk ne veszélyeztesse se az embereket, se a vadállatokat, se az épületeket 

– mondta.

A helyszínen több mint félméteres hó esett. Borden szerint sokkal nehezebb volt a helyszínre szállítani a tűzijátékot, mint fellőni az égbe.

A Guinness Világrekordok bírája is a helyszínen volt, hogy hitelesítse az eredményt.

A mostani tűzijáték 181 kilogrammal nehezebb, mint az eddigi rekorder: az 1087 kilogrammos tűzijátékot az Egyesült Arab Emírségekben lőtték fel 2018-ban.