Másfél év múlva lehet csak védőoltás a koronavírus ellen

koronavírus, ellátás, kórház, vuhan
Vuhan, 2020. február 8. Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjében itat meg egy beteget egy védőruhás nővér a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án. A vírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 722-re emelkedett február 8-án Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartományban hunytak el. MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden Genfben azt mondta, nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is a "COVID-19-ként" elnevezett új koronavírus útján gyorsan terjedő kínai tüdőgyulladás-járvány. Tedrosz Adanom Gebrejeszusz szerint azonban megfelelő fellépéssel valós esély van a kór terjedésének megállítására.
Vágólapra másolva!

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz a kór elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésének elősegítésére szervezett kétnapos genfi konferencia kezdetén arra szólította fel a világ államait, hogy osszák meg egymás között a vírusmintákat, fokozzák az együttműködést.

- mondta.

Azt is mondta, a vírust COVID-19-nek nevezték el, erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölésére van szükség.

A WHO irányelvei értelmében tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.

A főigazgató elmondta, hogy Kínában már 42.708 ember fertőződött meg, és

1017-en meghaltak.

A fórumon 400 kutató és hatósági szakember vesz részt, Kínából és Tajvanról videokonferencián követik a történéseket.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz azt mondta, eddig a megbetegedések 99 százaléka Kínában történt. Megítélése szerint azonban a járvány nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is.

Elmondta, hogy sok a kérdés a vírus keletkezésével kapcsolatban, ugyanis a betegség először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg, majd "áttörte a fajok közötti akadályt", és cseppfertőzéssel már emberről emberre is terjed.

Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjében itat meg egy beteget egy védőruhás nővér a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án Forrás: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

A főigazgató reméli, hogy a mostani találkozó eredményeképpen kialakul a kutatások menetének terve, amelyhez a kutatók és az adományozók igazítani tudják saját tevékenységüket.

A betegség elleni küzdelem elsődleges feltétele az együttérzés, a szolidaritás. Ez áll a vírusminták egymás közötti megosztására is. Tedrosz Adanom Gebrejeszusz azt mondta, a járvány leküzdésére nyitott, igazságos és tisztességes adatmegosztásra van szükség.