A Guinness Világrekord hitelesítése szerint 112 évesen és 344 naposan a japán Vatanabe Csitecu lett a világ jelenlegi legöregebb férfija.

Vatanabe Csitecu, 1907-ben született Japán északi részén, Niigata tartományban. Jelenleg is itt él, Dzsoecu városban egy idősotthonban, családja szerint jó egészségben. Szerdán mosolyogva vette át a tanúsítványt a Guinness Világrekordok képviselőjétől.

Az előző rekorder egy másik japán, Masazo Nonaka múlt hónapban halt meg. A legidősebb ember, a szintén japán Kane Tanaka. Ő egy 117 éves nő - írja az ABC News.

Vatanabe egy évtizede kezdett el bonsai fákkal foglalkozni, ami egy hagyományos japán művészet, kisméretű fákat nevel, gondoz. Munkáiból kiállítást is rendeztek. 

Nagyon édesszájú, szereti a vaníliás krémet, pudingot, a krémes, tejszínes desszerteket - mesélte a Guinnessnek a férfi.

Vatanabe Csitecu mezőgazdasági iskolában végzett, majd Tajvanba költözött, hogy egy cukornád-ültetvényen dolgozzon. 18 évig élt itt. Megházasodott, és öt gyerekük született. A második világháborúban Vatanabe visszatért Niigata-ba, és nyugdíjazásáig köztisztviselőként dolgozott. Otthon, a családi gazdásában gyümölcsöt és zöldséget termesztett - mesélte a férfi.

A férfit gyerekei mellett 12 unokája, 16 dédunokája és egy ükunokája ünnepelte.

A hosszú élet titkáról érdeklődők kérdésre a férfi a következőt tanácsolta: Ne haragudj, és mindig mosolyogj.

A Gerontology Research Group (GRG) nyilvántartása szerint Vatanabe az egyetlen férfi a világ 30 legidősebb embere között.