Közpénzen gyártatja a kanadai liberális kormány a klímacikkeket

Vágólapra másolva!
Egyre több jel mutat rá, hogy a Trudeau-kormány befolyásolni próbálja a médiát Kanadában. Míg néhány napja arról érkeztek hírek, hogy kormányzati engedélyhez kötnék a híroldalak működését, most az derült ki, hogy több médiumnak is pénzt fizettek, hogy a klímaváltozásról szóló cikkeket írjanak - közölte a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

A klímaváltozásról szóló cikkek egyre nagyobb teret nyernek a médiában, illetve az ezzel járó hisztériakeltés is. A klímaváltozással kapcsolatos hisztériakeltésből pedig politikai tőkét kovácsolnak a balliberálisok.

Erre a hírek szerint csak rárakott egy lapáttal a kanadai kormány, élén a liberális Justin Trudeauval, amely

súlyos pénzeket fizetett a médiaszolgáltatóknak, hogy azok cikkeket gyártsanak a témában.

Greta Thunberg és Justin Trudeau Forrás: V4NA

A tavaly útjára indított Local Journalism Initiative célja eredetileg az lett volna, hogy felélessze a helyi újságokat, ahol nem sok minden történt. Ehelyett azonban az erre szánt állami pénz olyan cikkekre ment el, amik kiemelten a klímaváltozással foglalkoztak.

A News Media Association például 14,4 millió dollárt kapott tavaly a klímacikkekre.

De a Narwhal nevű lap is pénzt zsebelt be olyan írásokért, amiben a kormány klímaváltozással kapcsolatos terveiről írtak és klímaaktivistákat mutattak be. A sorból nem maradhatott ki a Nunatsiaq News sem, amely állami támogatásból fizetett egy újságírót, aki a klímaváltozás Antarktiszra gyakorolt hatásairól írt az olvasóknak. Ugyanígy vett fel egy riportert a Winnipeg Free Press is, aki elkötelezett volt a klímavédelem mellett.

A klímaváltozásról szóló cikkek azonban veszélyesek is lehetnek, mert

előfordulhat olyan eset, amikor nem valós tényeken alapulnak.

Ez történt meg több mint kétezer tanulmány esetében is, ahol a kutatók tényként kezeltek egy jövőt szimuláló éghajlati modellt, így annak adatait használták fel. Mint kiderült azonban, a modell megvalósulásának lehetősége rendkívül minimális, így tévesen „vészmadárkodtak" ennyi tanulmányban, túlságosan borús képet festve a jövőről és a klímaváltozásról.

Tehát,

nem az a baj, ha a média környezettudatos életmódra sarkall, hanem, hogy a liberálisok e helyett csak a választók megnyerésére használják fel ezt a témát.

A fentebb szemléltetett alaptalan félelemkeltésnek pedig az a célja, hogy az érzelmeiken keresztül befolyásolja választókat. Továbbá a média segítségével az a látszatot kelti a baloldal, hogy egyedül az ő politikai programjukat követve vehetjük fel a harcot a klímaváltozással szemben.

Ezzel szemben nemzetközi szinten több jobboldali környezetvédelmi cselekvési terv is született már.

A konzervatívok célja pedig nem a médiapolitizálás, hanem a valós, cselekvésen alapuló természetvédelem.

Ilyen az osztrák Zöld Párt (Grüne) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) koalíciója által létrehozott kormányprogram, illetve az Orbán Viktor által bejelentett klímavédelmi cselekvési terv is.

Kanada liberális vezetése azonban e helyett a hisztériakeltést választotta. Sőt, külön aggályos, hogy ennek érdekében a sajtószabadságot is megsértik a fizetett klímacikkekkel. Mostanában ráadásul nem ez az első eset, amikor a kanadai kormány be akar avatkozni a média működésébe és annak tartalmába.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, február elején jelentették be, hogy

kormányzati engedélyhez kötnék az internetes híroldalak működését, ami nagy port kavart a közösségi médiában az emberek körében.

A szakemberektől kezdve az átlag kanadai állampolgárig mindenki felszólalt a tervezet ellen, többen is a szólás- és a sajtószabadság miatt aggódtak.