Országgyűlési határozattal is támogatják a nemzeti régiók ügyét

Vágólapra másolva!
Az LMP képviselőcsoportjának kezdeményezésére határozattal is hozzájárul az Országgyűlés a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezéséhez a nemzeti régiók érdekében - közölte Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője azt írta:

"közös nemzeti ügyünk", hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat,

amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ennek érdekében javasolták, hogy az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága által korábban elfogadott állásfoglalást magasabb plénumon is kihirdessék.

Az LMP felhívására szerdán a Fidesz és a KDNP, valamint a Jobbik és az MSZP képviselőcsoportja kifejezte, hogy csatlakozik a javaslathoz, és egyetértés alakult ki abban, hogy az a lehető leggyorsabb eljárásban kerüljön az Országgyűlés elé.

Az LMP-s politikus azt írta: bíznak abban, hogy a határozati javaslat nagyobb lendületet és nyilvánosságot adhat a kezdeményezésnek. "...továbbra is az aláírásra buzdítunk mindenkit a következő internetes oldalon: nemzetiregiok.eu" - tette hozzá.

Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja korábban az M1 aktuális csatornán azt mondta: az SZNT által kezdeményezett akciót azért indították, hogy

az Európai Unió is járuljon hozzá anyagilag a hagyományos nemzeti közösségek identitásának megőrzéséhez.