Demokrata előválasztás: Joe Biden megint nagy vereséget szenvedett

Bernie Sanders, New Hampshire
Vágólapra másolva!
Bernie Sanders nyerte a demokrata előválasztást New Hampshire-ben, a szavazatok közel teljes összesítése alapján 26 százalékkal, második a 38 éves volt indianai polgármester, Pete Buttigieg 24 százalékkal. Ők végeztek az első két helyen Iowában is. Obama alelnöke, Joe Biden most már csak az ötödik lett, de katasztrofálisan szerepelt az októberben még első számú esélyesnek tartott Elizabeth Warren massachusettsi szenátor is, egyetlen delegáltat sem tudnak szerezni az államban. A harmadik helyen meglepetésre Amy Klobuchar minnesotai szenátor végzett. Biden támogatói már "ítéletnapi forgatókönyvről" beszélnek, miközben a kampánystáb azzal nyugtatja őket, hogy 1992-ben Bill Clinton is elvesztett 10-et az első 11 előválasztásból. Két előválasztás után Buttigiegnek 22, Sandersnek 21 delegáltja van. 
Vágólapra másolva!

A New Hampshire-i előválasztás azért érdekes, mert ez nyitott előválasztás, nemcsak a párt regisztrált szavazói voksolhatnak, hanem a függetlenek is (sőt, még a republikánusok is, de akkor ők a saját pártjuk előválasztásán nem voksolhatnak). Ennek megfelelően az exit pollok szerint a szavazóknak csak a fele regisztrált demokrata, 47 százaléka független, 3 százaléka pedig republikánus.

Bernie Sanders Fotó: Joseph Prezioso/AFP

A szavazókörök 97 százalékának eredménye alapján az állás:

  1. Bernie Sanders 26,0 %
  2. Pete Buttigieg 24,0 %
  3. Amy Klobuchar 20,0 %
  4. Elizabeth Warren 9,0 %
  5. Joe Biden 8,0 %

Bernie Sanders és Pete Buttigieg nagyjából az előzetes várakozásoknak megfelelően szerepelt (Buttigieg egy kicsivel jobban), Joe Biden és Elizabeth Warren jelentősen elmaradt azoktól, míg az eddig csak az ötödik helyen számontartott minnesotai szenátor Amy Klobuchar jócskán felülmúlta azokat.

Már az utolsó közvélemény-kutatások is Klobuchar előretörését mutatták, de 14 százaléknál többet senki nem mért neki. Az adatok alapján egyértelmű, hogy Elizabeth Warrentől és Joe Bidentől vett el újabb szavazatokat. A radikális baloldali Warrentől női szavazókat szerzett, Bidentől pedig mérsékelt demokratákat.

Buttigieg kampánystábja győzelemként értékelte a szoros eredményt, arra hivatkozva, hogy New Hampshire Sanders "hátországa", négy éve 60-37-re győzte le Hillary Clintont, most pedig többet költött itt a kampányra, mint bárki más - az eredmény mégis szoros lett.

A Joe Bident támogató Super PAC már napközben - az előrejelzések alapján - arra szólított fel mindenkit, hogy támogassa Biden kampányát, "ítéletnapi forgatókönyvnek" nevezve azt, ha végül a Sanders-Warren balszárny és a csak szuperkedden versenybe szálló Michael Bloomberg között dől el a verseny.

Biden kampánystábja az első két katasztrofális eredmény után arra emlékeztetett, hogy Bill Clinton is elvesztett 1992-ben az első 11 előválasztásból 10-et, mégis ő lett az elnökjelölt.

Biden az előre látható vereség miatt már a szavazás befejezése előtt elhagyta New Hampshire-t,

már Dél-Karolinában kampányol, ahol csak február 29-én lesz előválasztás (viszont még ő vezet az előrejelzések szerint).

Elizabeth Warren láthatóan csalódott volt, beszédét sokan - köztük Donald Trump elnök is - úgy értékelték, hogy a visszalépést készíti elő.

A szokásoknak megfelelően a győztes Bernie Sanders állt ki utoljára beszélni. Azt hangsúlyozta, hogy Iowában és New Hampshire-ben is ő nyert (Iowában több szavazatot kapott a jelölőgyűlésen, mint Buttigieg, de a speciális szabályok szerint Buttigieg szerzett több delegáltat).

New Hampshire-ben 24 delegáltat lehet szerezni az elnökjelöltet választó demokrata konvencióra. Mivel a helyi szabályok szerint ehhez legalább 15 százalékot el kell érni, Warren és Biden egyetlen delegáltat sem kap.

A végeredmény alapján Sanders és Buttigieg is 9-9 delegáltat kap, Klobuchar 6-ot. Összesítésben Buttigiegnek 22, Sandersnek 21, Warrennek 8, Klobucharnak 7, Bidennek 6 delegáltja van. Az elnökjelöltséghez azonban majdnem 2000 kell, így a küzdelem nagy része még hátravan.

Az első eredmények után két jelölt, Andrew Yang üzletember és Michael Bennet coloradói szenátor bejelentette, hogy kiszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Yang New Hampshire-ben csak a nyolcadik helyen áll 3 százalék alatti eredménnyel, míg Bennett 0,3 százalékkal a tizedik, utolsó.

Eredetileg 22-en indultak a demokrata előválasztáson, mostanra gyakorlatilag hatan maradtak versenyben (a mostani első öt helyezett és Michael Bloomberg, aki a március 2-i szuperkedden száll csak be a versenybe). A következő előválasztás február 22-én a szintén kis államnak számító Nevadában lesz.