Tavaly áprilisban tíz napon belül három louisianai baptista templom gyulladt ki, néhány napos eltéréssel. Országszerte hatalmas botrányt, felháborodást és riadalmat váltott ki az emberekből, nemcsak a keresztények körében. Néhány nappal később egy férfit gyanúsítottak meg a gyújtogatásokkal, akiről bebizonyosodott, hogy valóban felelős a tűz okozásáért. Most, közel egy évvel az eset után elárulta az okát, ami mindössze annyi volt, hogy metálzenészként népszerűbbé akart válni a rajongói szemében.

Ahogyan korábban a BBC megírta, a rendőrök már egy évvel ezelőtt is szándékosságra gyanakodtak, úgy gondolták, nem lehet a véletlen műve. Már az is gyanúra adott okot, hogy a gyújtogatások sorozatban, néhány napos eltéréssel történtek, március 26-án, április 2-án, illetve 4-én. A felgyújtott templomokat többségében afroamerikai, baptista gyülekezetek használták, ezért a rendőrök arra következtettek, hogy a vallási okok mellett fajgyűlölet is közrejátszott a bűncselekmény elkövetésében.

null

null

A helyi és a megyei rendőrök közös összefogással kezdték vizsgálni a körülményeket, és próbálták azonosítani az elkövetőt.
Néhány nappal később egy helyi férfit vádoltak meg a tűzesetek okozásával, a 22 éves Holden Matthewst. 

A férfi apja maga is rendőrként dolgozott, ám ennek ellenére semmit nem tudott a fia sötét ügyeiről, ezért őt sokkolta a leginkább, amikor kollégáitól kellett megtudnia a szörnyű hírt. 

A fiatal férfi az elsőfokú tárgyaláson még szilárdan állította, hogy ártatlan, de a bíróság nem hitt neki, ugyanis túl sok volt az ellene felhozható bizonyíték. 

null

null

A nyomozás alatt több olyan általa közzétett videó és fotó is kiszivárgott a tűzesettel kapcsolatban, amelyek szinte egyértelműen igazolták, hogy a férfi bűnös. 
Ezenkívül a férfi a gyújtogatás után 

egy barátjával beszélgetett a Facebookon, és ijedtséget színlelve közölte vele a hírt, hogy felgyújtották a templomot – nyilván ezzel próbálta terelni a figyelmet magáról, hogy úgy tett, mintha az egészhez semmi köze nem lenne. 
Azonban a telefonja helyszíni adatai és a biztonsági kamerák felvételei is lebuktatták, mert egyértelműen kikövetkeztethető belőlük, hogy mielőtt kiütött a tűz, a férfi volt az egyetlen ember, aki a helyszínen járt. Ezenkívül további gyanúra adott okot, hogy 

a férfi egy blackmetál banda énekese és dalszerzője volt, és abban a kultúrában gyakori a keresztény értékek megvetése, sőt, akár rombolása, pusztítása is. 

Ezt igazolja az is, hogy a gyújtogatás előtti napokban a férfi közzétett egy videót a kedvenc norvég blackmetál bandájától, amely erőszakos, agresszív és szélsőséges nacionalista gondolatokat tartalmazott. A sors különös fintora, hogy a norvég banda énekesét 1994-ben tartóztatták le gyilkosságért és templomgyújtogatásért.

A férfi most, egy év elteltével nyíltan vallott a tűz okozásáról, elismerte, hogy azért tette, hogy belevalóbbnak, keményebbnek tűnjön rajongói szemében, ahogy az egy blackmetál együttes frontemberétől elvárható. A társadalom jelentős részéből azonban nemhogy elismerést, de kifejezett ellenszenvet váltott ki agresszív tettével: 

Az erőszakos, pusztító viselkedésével polgári és egyházjogokat sértett, a közösségből pedig megbotránkozást váltott ki. A tűz mindhárom templom berendezését megsemmisítette, azonban, mivel ez az éjszaka közepén történt, senki nem sérült meg" - magyarázta az ügyész. 

A 90-es években legalább 50 keresztény templomot romboltak le a blackmetál elkötelezett hívei, kedvelt eszközük a gyújtogatás volt. Több híres zenészt is elítéltek emiatt, többek között Varg Vickernest, a Burzum nevű norvég metálbanda frontemberét.

A másodfokú tárgyaláson Matthews elmondta, hogy úgy gondolta, növeli a népszerűségét, ha ő is hasonló kegyetlenségeket tesz. Elismerte, hogy az általa posztolt, égő templomokat ábrázoló fotókkal és videókkal azt szerette volna elérni, hogy ismertebbé váljon a blackmetál közösségekben.

Hozzátette, hogy a blackmetál zenék gyakran kötődnek sátánista vagy pogány jellegű mítoszokhoz, hiedelmekhez, ezenkívül néhányan közülük, például Vikernes is, szélsőséges nacionalista, vagy akár rasszista nézeteket vallanak, amely a dalszövegeikben is visszaköszön - írta meg a BBC.

null

null