Templomokat gyújtott fel egy metálzenész, hogy rajongói felnézzenek rá

Vágólapra másolva!
Tavaly áprilisban tíz napon belül három louisianai baptista templom gyulladt ki, néhány napos eltéréssel. Országszerte hatalmas botrányt, felháborodást és riadalmat váltott ki az emberekből, nemcsak a keresztények körében. Néhány nappal később egy férfit gyanúsítottak meg a gyújtogatásokkal, akiről bebizonyosodott, hogy valóban felelős a tűz okozásáért. Most, közel egy évvel az eset után elárulta az okát, ami mindössze annyi volt, hogy metálzenészként népszerűbbé akart válni a rajongói szemében.
Vágólapra másolva!

Ahogyan korábban a BBC megírta, a rendőrök már egy évvel ezelőtt is szándékosságra gyanakodtak, úgy gondolták, nem lehet a véletlen műve. Már az is gyanúra adott okot, hogy a gyújtogatások sorozatban, néhány napos eltéréssel történtek, március 26-án, április 2-án, illetve 4-én. A felgyújtott templomokat többségében afroamerikai, baptista gyülekezetek használták, ezért a rendőrök arra következtettek, hogy a vallási okok mellett fajgyűlölet is közrejátszott a bűncselekmény elkövetésében.

null

null

A helyi és a megyei rendőrök közös összefogással kezdték vizsgálni a körülményeket, és próbálták azonosítani az elkövetőt.
Néhány nappal később egy helyi férfit vádoltak meg a tűzesetek okozásával, a 22 éves Holden Matthewst.

A férfi apja maga is rendőrként dolgozott, ám ennek ellenére semmit nem tudott a fia sötét ügyeiről, ezért őt sokkolta a leginkább, amikor kollégáitól kellett megtudnia a szörnyű hírt.

A fiatal férfi az elsőfokú tárgyaláson még szilárdan állította, hogy ártatlan, de a bíróság nem hitt neki, ugyanis túl sok volt az ellene felhozható bizonyíték.

null

null

A nyomozás alatt több olyan általa közzétett videó és fotó is kiszivárgott a tűzesettel kapcsolatban, amelyek szinte egyértelműen igazolták, hogy a férfi bűnös.
Ezenkívül a férfi a gyújtogatás után

egy barátjával beszélgetett a Facebookon, és ijedtséget színlelve közölte vele a hírt, hogy felgyújtották a templomot – nyilván ezzel próbálta terelni a figyelmet magáról, hogy úgy tett, mintha az egészhez semmi köze nem lenne.


Azonban a telefonja helyszíni adatai és a biztonsági kamerák felvételei is lebuktatták, mert egyértelműen kikövetkeztethető belőlük, hogy mielőtt kiütött a tűz, a férfi volt az egyetlen ember, aki a helyszínen járt. Ezenkívül további gyanúra adott okot, hogy

a férfi egy blackmetál banda énekese és dalszerzője volt, és abban a kultúrában gyakori a keresztény értékek megvetése, sőt, akár rombolása, pusztítása is.

Ezt igazolja az is, hogy a gyújtogatás előtti napokban a férfi közzétett egy videót a kedvenc norvég blackmetál bandájától, amely erőszakos, agresszív és szélsőséges nacionalista gondolatokat tartalmazott. A sors különös fintora, hogy a norvég banda énekesét 1994-ben tartóztatták le gyilkosságért és templomgyújtogatásért.

A férfi most, egy év elteltével nyíltan vallott a tűz okozásáról, elismerte, hogy azért tette, hogy belevalóbbnak, keményebbnek tűnjön rajongói szemében, ahogy az egy blackmetál együttes frontemberétől elvárható. A társadalom jelentős részéből azonban nemhogy elismerést, de kifejezett ellenszenvet váltott ki agresszív tettével:

- magyarázta az ügyész.

A 90-es években legalább 50 keresztény templomot romboltak le a blackmetál elkötelezett hívei, kedvelt eszközük a gyújtogatás volt.

Több híres zenészt is elítéltek emiatt, többek között Varg Vickernest, a Burzum nevű norvég metálbanda frontemberét.

A másodfokú tárgyaláson Matthews elmondta, hogy

úgy gondolta, növeli a népszerűségét, ha ő is hasonló kegyetlenségeket tesz.

Elismerte, hogy az általa posztolt, égő templomokat ábrázoló fotókkal és videókkal azt szerette volna elérni, hogy ismertebbé váljon a blackmetál közösségekben.

Hozzátette, hogy a blackmetál zenék gyakran kötődnek sátánista vagy pogány jellegű mítoszokhoz, hiedelmekhez, ezenkívül néhányan közülük, például Vikernes is, szélsőséges nacionalista, vagy akár rasszista nézeteket vallanak, amely a dalszövegeikben is visszaköszön - írta meg a BBC.

null

null