Koronavírus: egy idős nő az első halálos áldozat Japánban

2020.02.13. 15:25

Megvan a koronavírus-fertőzés első japán áldozata, egy nyolcvanas éveiben járó idős nő. Ő a harmadik, aki Kínán kívül halt meg a betegségben.

Egy nyolcvanas éveiben járó nő a koronavírus első halálos áldozata Japánban - írja a The New York Times az ország egészségügyi miniszterének csütörtöki sajtótájékoztatója alapján. Katsunobu Kato a nő nevét nem árulta el, de azt mondta, hogy az asszony Tokió déli részén élt, és csütörtökön halt meg.

A hatóságok közlése szerint csak a halál beállta után fedezték fel, hogy a beteg elkapta a koronavírust, és feltehetően Japánban fertőződött meg, mert a közelmúltban nem járt külföldön.

A koronavírus Kínán kívül eddig három halálos áldozatot szedett:  a mostani eset előtt a Fülöp-szigeteken és Hongkongban volt egy-egy áldozat. 

Karantén alatt a tengerjáró

A tájékoztatón az is kiderült, hogy tucatnyi új fertőzöttet regisztráltak Japánban, köztük 44-en a Jokohama partjainál karantén alá helyezett tengerjáró utasai. A hajóhoz nem köthető esetek között van egy hetvenes éveiben járó férfi, aki taxisofőrként dolgozik Tokióban.

A luxushajón, amelyen három magyar állampolgár dolgozik, újabb embereken mutatták ki a tüdőgyulladást okozó új koronavírustForrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A hajóval kapcsolatban Kato azt mondta, hogy néhány utasnak megengedték, hogy a karanténból hátralevő idejüket a parton tölthessék el.  

A Diamond Princess nevű hajó február 3-án érkezett Jokohamába. Miután a hajóról Hongkongban leszállt utasról kiderült, hogy fertőzött volt, a japán hatóságok úgy döntöttek, hogy a tengerjárót karantén alá helyezik.

A hajó fedélzetén 3700-an vannak, köztük három magyar is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK