Most már hivatalos, hogy a Diamond Princess luxushajón tartózkodó román állampolgár elkapta a koronavírust. Ő az első román állampolgár, akit elkapta a betegséget – írja a Főtér.

A román külügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy a Japán partjainál karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáró fedélzetén tartózkodó tizenhét román állampolgár egyikéről kiderült, hogy koronavírussal fertőződött.

A hírt Románia Tokiói Nagykövetsége közölte a külügyminisztériummal. A beteget egy erre a célra kialakított japán kórházban izolálták és kezelik. A nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll az illetővel, amiképpen a luxushajón rekedt további 16 román állampolgárral is, akik közül ketten turisták, 15-en a személyzet tagjai.

A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess 2020. február 12-énForrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A legutóbbi adatok szerint csütörtökre 219-re nőtt a hajón lévő fertőzöttek száma,  miután újabb 44 emberről derült ki, hogy megkapta a vírusfertőzést.

A Diamond Princess nevű hajó február 3-án érkezett Jokohamába. Miután a hajóról Hongkongban leszállt utasról kiderült, hogy fertőzött volt, a japán hatóságok úgy döntöttek, hogy a tengerjárót karantén alá helyezik, várhatóan február 19-ig. A hajó fedélzetén 3700-an vannak, köztük három magyar is.

Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter csütörtökön a romániai lakosság megnyugtatására közölte, Románia területén jelen pillanatban nincs koronavírusos megbetegedés. Felkészültek az esetleges megbetegedésekre, és 14 napos karanténba fognak helyezni mindenkit, aki járvány sújtotta térségből érkezik az országba.