A német államfő szerint életben kell tartani Drezda bombázásának emlékét

2020.02.13. 17:26

Életben kell tartani a második világháborúban Drezdában és más városokban a polgári lakosság körében súlyos pusztítást okozó légitámadások emlékét, és szembe kell szállni mindazokkal, akik gyűlöletkeltésre és a náci Németország bűneinek relativizálására akarják felhasználni az emlékezést - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő csütörtökön Drezdában a mintegy 25 ezer ember halálát okozó szövetséges bombázások 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Kiemelte, hogy a Drezdában tűzviharokat okozó és számos további német városban is tömeges áldozatokat követelő úgynevezett bombaháborúra emlékezve "mindkettőre emlékezünk: a német városok lakosságának szenvedésére és arra a szenvedésre, amelyet németek okoztak másoknak". 

Ezt a szörnyűséges háborút németek kezdték el, és németek milliói vettek benne részt,  nem mindenki, de sokan meggyőződésből – mondta a szövetségi elnök.

Aláhúzta, hogy a demokratáknak szembe kell fordulniuk mindazokkal, akik a drezdai bombázások áldozatait "felszámítják Auschwitz áldozataival szemben", hogy viszonylagossá tegyék a németek bűneit.