Több mint 160 elítélt terroristát engedtek szabadon a büntetésük felének letöltése után 2012 óta Nagy-Britanniában – derült ki a terroristák automatikus szabadlábra helyezésének megakadályozását célzó törvényjavaslat szerdai parlamenti vitáján – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

John Hayes konzervatív képviselő, volt brit biztonsági miniszter „meglepettnek" és „csalódottnak" mondta magát az alsóház irattárából idézett „súlyos számok" hallatán. Hayes szerint ez a szám nem foglalja magában azokat az elítélteket, akik 12 hónapnál kevesebbet töltöttek börtönben. 

A brit konzervatív kormány szeretné, ha a tervezetből még február vége előtt törvény lenne. Akkor ugyanis meg lehetne akadályozni a 2018 májusában négy és fél év szabadságvesztésre ítélt Mohammed Zahir Khan szabadon bocsátását, aki vallási gyűlöletre és gyilkosságokra uszító anyagokat terjesztett, és február 28-án, büntetése felének letöltése után szabadulna. Khan az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet felhívását terjesztette a Twitteren, és terrortámadásokra szólította fel a csoport követőit.

London, 2020. február 3. A londoni rendőrség keltezetelen felvétele Sudesh AmmanrólForrás: MTI/AP/Londoni rendőrség/-

A sürgősséggel benyújtott törvénymódosítási javaslat közvetlen előzménye az volt, hogy február 2-án Dél-Londonban egy késes támadó, Sudesh Amman két embert – egy férfit és egy nőt – megsebesített. A támadás után kiderült, hogy a 20 éves Amman (akit a rendőrök a helyszínen agyonlőttek) alig egy héttel korábban szabadult a börtönből, a három év és négy hónapos szabadságvesztés felének letöltése után. Ammant terrorcselekményekre biztató szélsőséges tartalmak birtoklása és terjesztése miatt ítélték el 2018-ban.