Több száz, elkeseredett, a görög szigeteken lakó ember vonult a görög fővárosba, Athénba, hogy a szigeteken tervezett új migránstáborok felépítése ellen tiltakozzanak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A menekültügyi eljárások felgyorsításával, 1200 új határőr szolgálatba állításával, és új zárt táborokkal oldaná meg a görög kormány a túlzsúfolt migránsközpontok problémáját.

Migránsok és rendőrök összecsapása Leszbosz szigetén, 2020. február 3.Forrás: AFP/SOOC/Maria Koukou

A szigeteken lakók viszont nem akarnak újabb táborokat, úgy érzik, az athéni kormány cserbenhagyta őket.

Kostas Moutzouris, az Észak-Égei-szigetek kormányzója a DPA német hírügynökségnek azt mondta, minden törvényes eszközzel fel fognak lépni, hogy megakadályozzák az új táborok építését.A Számosz szigetén lévő Vathí polgármestere, Georgios Stantzos a csütörtöki tüntetésen pedig közölte, hogy a szigeteken élőknek is vannak emberi jogaik, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vathíban lévő táborban és környékén több migráns él, mint a város lakosságszáma.

A migrációs helyzet miatt tüntetnek görög szigetlakók az athéni belügyminisztérium előtt 2020. február 13-án.Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Szerinte a görög kormánynak gondoskodnia kellene arról, hogy a migránsokat a regisztrációjukat követően a szigetekről a szárazföldre vigyék.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala szerint míg 2018-ban körülbelül 50 500 migráns érkezett Törökországból Görögországba, addig ez a szám tavaly 74 600-ra nőtt.