Ausztriának támogatnia kell Magyarországot, ha megindul az interneten Valentin-napi menetként szerveződő migránstömeg a szerb-magyar határ felé, közölte Hannes Amesbauer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) biztonságpolitikai szóvivője. Amesbauer sajtótájékoztatóját a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézte.

Riasztónak nevezte az osztrák politikus azokat a híreket, miszerint újabb támadást indíthatnak Szerbia és Magyarország határátkelői ellen az észak-balkáni országokban tartózkodó migránsok pénteken. Az interneten „Valentin-napi menetként" meghirdetett esemény szervezői napok óta hangzatos üzenetekkel tüzelik a migránsokat.

A vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál, 2020. február 6-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem szabad, hogy az Európai Unió és Ausztria magára hagyja Magyarországot, amikor az unió külső határának védelméről van szó  - mondta Hannes Amesbauer. Úgy véli, egyfajta fordulatot jelez a Balkánon kialakult helyzet, és az, hogy januárban nőtt az Ausztriában elfogott illegális migránsok száma.

Kiemelte, a magyar határ védelmén nemcsak az Európai Unió, hanem egész Európa biztonsága is múlik. 

Herbert Kickl volt osztrák belügyminiszter pedig a Kronen Zeitung osztrák napilap videóinterjújában arról beszélt, hogy Ausztriának a hagyományos határellenőrzés helyett a határvédelemre kellene átállnia, úgy, ahogy Magyarország tette a szerb határon. 

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter múlt héten közleményben mondott köszönetet Magyarországnak a külső határ remek védelméért és a hatóságok közötti jól működő egyeztető mechanizmusért a migránsoknak a szerb-magyar határon sikeresen meghiúsított, illegális határátlépési próbálkozása kapcsán. 

A cél az illegális migránsok külső határ előtti megállítása és a származási országokban való biztonságos helyzet kialakítása, hogy az emberek el se induljanak a veszélyes útra  - mondta Nehammer, miután telefonon beszélt magyar kollégájával, Pintér Sándorral.

Hozzátette, Ausztria számára is világos prioritás az illegális migrációval szembeni küzdelem és a határok védelme. Emiatt osztrák rendőrök főleg az észak-macedón és görög határon küzdenek az embercsempészek ellen.