Nem hagyhatja magára az EU és Ausztria Magyarországot migránsügyben

Migránsok a kelebiai határátkelőnél
Kelebia, 2020. február 7. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál 2020. február 6-án. A szerb hatóságok buszokkal elszállították a befogadóközpontokba a migránskaraván tagjait a kelebiai határátkelőtől. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ausztriának támogatnia kell Magyarországot, ha megindul az interneten Valentin-napi menetként szerveződő migránstömeg a szerb-magyar határ felé, közölte Hannes Amesbauer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) biztonságpolitikai szóvivője. Amesbauer sajtótájékoztatóját a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézte.
Vágólapra másolva!

Riasztónak nevezte az osztrák politikus azokat a híreket, miszerint újabb támadást indíthatnak Szerbia és Magyarország határátkelői ellen az észak-balkáni országokban tartózkodó migránsok pénteken.

Az interneten „Valentin-napi menetként" meghirdetett esemény szervezői napok óta hangzatos üzenetekkel tüzelik a migránsokat.

A vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál, 2020. február 6-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

- mondta Hannes Amesbauer. Úgy véli, egyfajta fordulatot jelez a Balkánon kialakult helyzet, és az, hogy januárban nőtt az Ausztriában elfogott illegális migránsok száma.

Kiemelte,

a magyar határ védelmén nemcsak az Európai Unió, hanem egész Európa biztonsága is múlik.

Herbert Kickl volt osztrák belügyminiszter pedig a Kronen Zeitung osztrák napilap videóinterjújában arról beszélt, hogy

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter múlt héten közleményben mondott köszönetet Magyarországnak a külső határ remek védelméért és a hatóságok közötti jól működő egyeztető mechanizmusért a migránsoknak a szerb-magyar határon sikeresen meghiúsított, illegális határátlépési próbálkozása kapcsán.

- mondta Nehammer, miután telefonon beszélt magyar kollégájával, Pintér Sándorral.

Hozzátette, Ausztria számára is világos prioritás az illegális migrációval szembeni küzdelem és a határok védelme. Emiatt osztrák rendőrök főleg az észak-macedón és görög határon küzdenek az embercsempészek ellen.