Elfogták az aktivistákat, ezért elmaradt a migránsok Valentin-napi menete

Hundreds of migrants wait at border with Croatia police BORDER Bosnia and Herzegovina Croatia October clash SOCIAL ISSUES Intervention CROSS 2018 photography human
VELIKA KLADUSA, BOSNIA AND HERZEGOVINA - OCTOBER 24: An injured migrant is being carried away after Bosnian Border Police intervened in migrants to prevent them from crossing the border between Bosnia and Herzegovina and Croatia, in Velika Kladusa on October 24, 2018. Migrants were stopped by the police 200 meters from the border, where Croatian police had also been deployed. Samir Yordamovic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Elmaradt a Balkán-félszigeten tartózkodó migránsok „Valentin-napi menetének" nevezett rohama a magyar, illetve a horvát határ felé. Az osztrák Kronen Zeitung beszámolója szerint azért, mert a bosznia-hercegovinai Velika Kladusa befogadóközpontjában a hatóságok őrizetbe vettek két külföldit, akik a menetet megszervezték volna. Kiderült róluk, hogy civil szervezetek aktivistái, egyikük amerikai, a másikuk pedig brit állampolgár. Közben Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felhívta a figyelmet, hogy a Balkánon keresztül továbbra is mintegy 100-120 ezer migráns akar bejutni az Európai Unióba. Az is kiderült, hogy a múlt heti, a Tompa-Kelebia határátkelőnél áttörni akaró migránsokat olyanok irányították, akik direkt ezért utaztak Görögországból a szerbiai Vajdaságba.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról csütörtökön az Origo is beszámolt az osztrák Kronen Zeitung információira hivatkozva, péntekre újabb migránsmenetet terveztek indítani a szerb-magyar, illetve a horvát határ felé, amelyet a jelenleg Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában lévő migránsok, illetve az őket segítő civil szervezetek aktivistái segítettek volna megszervezni.

Migránsok Velika Kladusában. A kép illusztráció. Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

A migránsok a tervezett akciójukat a közösségi médiában „Valentin-napi menetként" hirdették meg.

A Kronen Zeitung online kiadása szombaton azt írta, hogy a péntekre tervezett migránsmenet azért maradt el, mert a hivatalosan nagyjából 700 fős bosznia-hercegovinai Velika Kladusa befogadóközpontjában a bosnyák hatóságok

elfogtak két külföldit,

akik olyan angol, francia és arab nyelvű szórólapokat osztottak a migránsoknak, amelyeken felhívás szerepelt a befogadóközpont körülményei miatti tiltakozásra, illetve ennek ürügyén az onnan való kitörésre.

Az őrizetbe vett külföldiekről kiderült, hogy amerikai, illetve brit állampolgárok, akik civil szervezetek aktivistái.

Szombaton viszont migránsok egy nagyobb csoportja kitört a befogadótáborból - jelentette a közmédia tudósítója az M1 aktuális csatorna szombat délutáni műsorában. A csaknem százfős csoport a néhány kilométerre fekvő horvát-bosnyák határátkelőhöz ment. A készültség az odáig vezető úton is erős, a rendőrséget a határőrség, valamint a fővárosból érkező különleges egységek is segítik.

Bakondi György: mintegy 100-120 ezer migráns keresi a módját, hogyan juthatna tovább

Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta:

Megjegyezte, az ötlet nem lehet a sajátjuk, a tüntetés a nyugat-európai kultúrkörre jellemző.

- mondta.

A főtanácsadó közölte: nemrég azt tapasztalta a bosnyák-horvát határ térségében, hogy sok elkeseredett ember van ott.

A horvát határon nincs kerítés, de szigorú a határőrizeti rendszer - fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy

az ENSZ 100-120 ezerre becsüli a balkáni útvonalon lévők számát.

Ez viszont jellemzően a regisztrált migránsok száma. Azok, akik elkerülték a regisztrációt, akár 10-20 ezerrel is többen lehetnek - közölte.

Bakondi György hangsúlyozta: a magyar kormány és a hatóságok igyekszenek a főbb mozgásokat, főbb veszélyeket azonosítani, és azokra olyan választ adni, amely a magyar emberek biztonságát garantálja.

Kívülről irányították a Tompa-Kelebia határátkelőnél áttörni akaró migránsokat

Arról ír a V4NA nemzetközi hírügynökség a Ripost információira hivatkozva, hogy a február 6-i, a szerb-magyar határon lévő Tompa-Kelebia átkelőn - álhírek hatására - áttörni akaró migránsokat kívülről irányították.

A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál 2020. február 6-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az őket koordinálók Görögországból érkeztek a szerbiai Vajdaságba.

Nyomon követték az egyik tüntetésen részt vevő migráns Facebook-oldalát, és arra jutottak, hogy valódi színjáték zajlott le a szerb-magyar határon, hiszen az általuk S. Aliként megnevezett férfi a megosztott képei alapján bérelt autóval szelte át Délkelet-Európát, hogy a határnál elmondhassa,

A férfi élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy megérkezik a Vajdaságba egy nappal a migránsmenet előtt, holott egy másik posztja alapján január 15-én még Görögországban osztott meg egy képet a tengerpartról cigaretta és energiaital társaságában.

Forrás: FACEBOOK

Egy másik férfi, akit a Ripost csak A.F.-ként emleget, a migránsokat elszállító buszból posztolt, azonban novemberben még arról tett közzé képeket, ahogy a barátaival egy étteremben vacsorázik.

Forrás: FACEBOOK

Egy harmadik férfit is megemlítenek, aki szintén a migránsokat szállító buszból tett fel fotót, azonban minden tartalmat február 6-án töltött fel közösségi oldalára, ami arra enged következtetni, hogy ő is a migránskaraván előtt érkezhetett Görögországból.

Forrás: FACEBOOK