Őrizetbe vették a Macron jelöltjét megbuktató orosz művészt

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették azt a Franciaországban élő orosz művészt, aki szexuális tartalmú felvételeket közölt Benjamin Griveaux-ról, Emmanuel Macron francia elnök pártjának párizsi polgármesterjelöltjéről, ami miatt a politikus kénytelen volt visszalépni a jelöltségtől - közölte az ügyészség szombaton.
Vágólapra másolva!

Pjotr Pavlenszkij őrizetbe vételének és kihallgatásának nincs köze az általa kirobbantott politikai szexbotrányhoz, hanem egy szilveszter éjjel elkövetett erőszakcselekménnyel összefüggésben kérdezték ki.

Pavlenszkij hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amelyekből az derült ki, hogy Griveaux intim fényképeket küldött egy nőnek, aki nem a felesége.

Ezt maga Griveaux sem vitatta. A hatóságok szombati tájékoztatása szerint azonban feljelentést tett magánszférájának megsértése miatt, és ezért vizsgálat is indult.

Pavlenszkij performanszaival vált ismertté. A Pussy Riot nevű punkzenekar tagjainak bebörtönzése ellen tiltakozva 2012-ben bevarrta a saját száját. Egy évvel később a pszichiátriai visszaélések elleni tiltakozásul konyhakéssel levágta az egyik fülcimpáját, miközben a hírhedt moszkvai pszichiátriai intézet, a Szerbszkij Központ tetején ült meztelenül. Felgyújtotta az orosz állambiztonsági hivatal épületének főbejáratát, majd ezt később a francia jegybank épületénél is "előadta". A 35 éves Pavlenszkij tisztában van azzal, hogy "alkotásai" miatt összeütközésbe kerül a törvénnyel, és a megindult eljárásokat is a performansz részének tekinti.

A Griveaux-ról készült felvételek közzétételével a politikus "képmutatására" akarta felhívni a figyelmet.