Rakétatámadás történt a bagdadi amerikai nagykövetség közelében

2020.02.16. 07:18

Az elmúlt négy hónapban ez volt a tizenkilencedik támadás, amelyet amerikai bázis ellen hajtottak végre Irakban.

Egyelőre sem áldozatokról, sem anyagi károkról nem érkezett jelentés - tudatták amerikai katonai források a támadás után.

Az utóbbi hónapokban történt merényletek elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett, de az Egyesült Államok az Irán által támogatott fegyveres csoportokat vádolja a támadások végrehajtásával, amelyekben eddig egy iraki katona és egy amerikai állampolgár halt meg.

Az Egyesült Államok és Irán viszonya akkor vált különösen feszültté, amikor az Egyesült Államok dróncsapással megölte Irakban Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda elitegységének vezetőjét. Irán válaszul rakétákat lőtt ki egy iraki támaszpontra, ahol amerikai katonák állomásoznak, és több mint százan meg is sérültek.

Irán ugyan bejelentette, ezzel úgy tekinti, hogy elégtételt vett Szulejmáni meggyilkolásáért, de a Teherán támogatását élvező iraki szervezetek vezetője, Abu Mahdi al-Muhandisz is meghalt az amerikai támadásban, és ők továbbra sem tettek le arról, hogy ezért bosszút álljanak.