A felvidéki magyarság fellép a szlovák közmédiában neki járó műsoridőért

Vágólapra másolva!
A Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának elnöke azt mondta, a szlovákiai magyarság nem kapja meg az ottani közmédiában neki járó műsoridőt, ezért a szlovák állami szervekhez fordul.
Vágólapra másolva!

Őry Péter az M1 csatornán azt mondta, Szlovákiában törvény mondja ki, hogy az országban élő nemzeti kisebbségeknek számarányuknak megfelelő műsoridőt kell kapniuk a közmédiában, ez a rendelkezés azonban mindmáig nem teljesül.

A magyarság aránya Szlovákiában a legutóbbi népszámlálás szerint 8,5 százalék, ám ennél jóval kisebb a magyar nyelvű műsorok aránya az ottani közmédiában.

Például 2018-ban a szlovák köztévé összesen 16.630 órányi műsort közvetített, ebből azonban csak alig több mint 100 óra volt a magyar adás,

ami 0,6 százalékos nemzetiségi aránynak felel meg. A magyar kisebbségre szánt műsoridőből tehát mintegy 1300 órányi hiányzik.

– mondta.

Az állami szervek egyes képviselői a törvény végrehajtásának elmaradásával kapcsolatban arról beszéltek, hogy hiányoznak a személyi, illetve pénzügyi feltételek. Őry Péter szerint azonban ez csak kifogás.