A koronavírus ellenére továbbra is sokan esznek vadhúst Kínában

2020.02.17. 14:46

A koronavírus okozta járvány miatt korlátozást vezettek be a vadállatok befogására, értékesítésére és elfogyasztására vonatkozóan Kínában. Ennek megszegése miatt csak az elmúlt két hétben közel 700 embert tartóztattak le.

A Kína-szerte lakóházakra, éttermekre és sebtében felhúzott piacokra kiterjedő razziák során majdnem 40 ezer állatot, köztük mókusokat, menyéteket és vaddisznókat foglalt le a rendőrség.

Az egészségügyi szakemberek azt gyanítják, hogy a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg tobzoskákról került át az emberre. Ennek ellenére továbbra is gyakori a vadhúsok iránti kereslet és az állati testrészek gyógyászati célú alkalmazása.

A szamár-, kutya-, szarvas-, krokodil- és egyéb húsokat legálisan árusító kereskedők a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, azt tervezik, hogy visszatérnek az üzlethez, amint véget ér a korlátozás.

Az emberek szeretnek vadon élő állatokat vásárolni. Egyrészt maguknak, hogy megegyék őket, másrészt, hogy odaadják másoknak, mivel remek ajándék, és tiszteletet fejez ki

- mondta Kung Csien, aki egy vadállatokat értékesítő webáruházat és több boltot is működtet a Belső-Mongólia Autonóm Területen.

Kína januárban ideiglenesen bezárta a vadállatokat kínáló piacokatForrás: MTI/EPA/LUSA/Tatiana Lages

Kung az árukészletének egy részét, a krokodil- és szarvashúst hatalmas fagyasztókban tartja, ám az általa tenyésztett fürjeket egytől egyig el kellett pusztítani, mivel az élelmiszer-áruházak már nem veszik meg a tojásokat.

Kína januárban ideiglenesen bezárta a vadállatokat kínáló piacokat, figyelmeztetve a lakosságot, hogy

a vadon élő állatok fogyasztása a közegészségügyre és a közbiztonságra is fenyegetést jelent.

Azonban úgy tűnik, ez nem elegendő az ország kultúrájában és történelmében mélyen gyökeredző szokások megváltoztatásához.

Sokak szemében az állatok az emberekért vannak, és nem megosztjuk velük a bolygót

- mondta Vang Szung, a Kínai Tudományos Akadémia zoológiai intézetének nyugalmazott kutatója.

Kínában a december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma vasárnap éjfélig 70.548-ra,

a halálos áldozatoké pedig 1770-re emelkedett.

A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül azonban Kína többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja fokozatosan csökken: a február 3-án bejelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált fertőzöttről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Vasárnap éjfélig a betegségből felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK