Kilenc óvoda közül hatban a gyerekek 60-89 százaléka nem svéd anyanyelvű a svédországi Ronneby-ben. A legtöbb migrációs hátterű kisgyerek csak arabul beszél, ami gyakran megnehezíti a kommunikációt, főleg, hogy sok esetben a szüleik sem tudnak svédül – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az SVT nevű közszolgálati csatornára hivatkozva.

A Ronneby központjában található Skogsgläntan óvodában már az arab a fő társalgási nyelv, mivel a gyerekek többsége ezen a nyelven beszél, mondta el az SVT-nek Monica Berggen, az óvoda igazgatója.

Az elmúlt időszakban a környékre, az intézmény körzetébe sok migráns család érkezett, ennek következtében az óvodában is megnőtt a külföldiek aránya.  A Skogsglänten óvoda egyik pedagógusa elmondta, nehezen tudják megértetni magukat a gyerekekkel, sokszor jelent problémát a közös nyelv hiánya.  Az igazgató szerint azonban igyekeznek „kihívásként" tekinteni a dologra, bármit is jelentsen ez. 

Amikor pedig a szülők sem beszélnek svédül, akkor más gyerekek, svédül jobban beszélő szüleit kérik meg arra, hogy segítsenek  – közölte az óvónő.