Csak tavaly egymillióan költöztek el Sadiq Khan Londonjából

2020.02.17. 17:16

A pakisztáni migráns hátterű Sadiq Khan polgármester sikeresen "lecseréli" az új bevándorlókra a fővárosi briteket. Tavaly nagyjából egymillió ember költözött el Londonból a növekvő bűnözés, a túlzsúfoltság és a magas árak miatt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Budapest balliberális főpolgármestere, Karácsony Gergely néhány napja pedig azt mondta, hogy londoni mintára tenné élhetővé a magyar fővárost, noha egy tavaly szeptemberi felmérés alapján Budapest élhetőbb, mint London.

Sadiq Khant, London polgármesterét a britek a Munkáspártnak köszönhetik. Annak a Munkáspártnak, amelynek vezetője, az antiszemitizmussal vádolt Jeremy Corbyn a pártot a gyökereihez (értsd: Marxhoz) akarta visszavezetni.

Sadiq KhanForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Chris J Ratcliffe

A pakisztáni származású, de már Nagy-Britanniában született ügyvéd 2016 óta polgármester, és először akkor került a lapok címoldalára, amikor a homofóbia elleni küzdelem világnapján kitűzte a városházára a melegek és leszbikusok szimbólumát, a szivárványszínű zászlót.

Khan 2017-ben hirdette meg a "London Plan"-t, amelynek lényege, hogy a fővárosban a lehető legtöbb ember lakjon. Büszkén jelentette ki, hogy míg Párizs lakossága csökken, Londoné majd növekedni fog. Célom, hogy a világ legnagyobb városa legyünk – mondta egy sajtótájékoztatón.

Szerinte az ellenőrizetlen bevándorlás sem probléma, és még legalább másfélmillió migránsra számít. Ez azért volt furcsa, mert Londonban már 2018-ban is fennakadásokat okozott a megfelelő infrastruktúra hiánya. Zsúfoltak a közlekedési eszközök, csillagászati árakon lehet lakást bérelni és venni.

Egyes szakértők azt mondták, hogy a London Plan összeomlásba sodorhatja az Egyesült Királyság fővárosát.

Az már csak "hab a tortán", hogy a bűnözés is tragikus növekedésnek indult. Londonban már 2018-ban több gyilkosság volt, mint New Yorkban. Khan azonban ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy egy nagyvárosnak együtt kell élnie az állandó terrorveszéllyel.

A háttérben azonban érdekes jelenség bontakozott ki: egyre több londoni gondolta úgy, hogy elege lett a fővárosból. Ez pedig tavaly érte el a csúcspontját.

"Escaping the madness", azaz menekülés az őrületből – címmel most arról írt az amúgy baloldali The Guardian, hogy 2019-ben a londoniaknak már 13 százaléka északabbra lévő városokba költözött. London lakossága (nem kevés bevándorlóval) 8,9 millió volt 2018-ban.

A brit Statisztikai Intézet előrejelzése szerint a következő tizenöt év alatt akár a 11 milliót is elérheti. Ha csak a jelenlegi állapotot vesszük alapul, akkor a 13 százalékos elvándorlás azt jelenti, hogy az elmúlt két évben körülbelül egymillió londoninak lett elege a városból.

Forrás: V4NA

Egy tavaly novemberi cikk szerint Londonban a fehér bőrszínű emberek aránya 41 százalékra csökkent. Bizonyára az elköltözők között is vannak bevándorlók, ám a "helyettük" Londonba költözők között szinte csak ők vannak.

A Londont elhagyók elsősorban Sheffield, Leeds és Newcastle városaiban, illetve környékén telepednek le, ahol sokkal jobb az életminőség.

A lapnak nyilatkozó Patrick Cox türelme akkor fogyott el, amikor Londonban egy csésze teáért 3,50 fontot kértek tőle. Amy Everettnek elege lett a napi 2 órás ingázásból, a túlzsúfolt városkörnyéki vonatokon való döcögésből, amely miatt sokszor érezte úgy, hogy talán soha nem fog hazaérni. Amikor pedig este nyolckor hazaért, épphogy bekapta a vacsorát, majd újra dolgozni kezdett a laptopján, mielőtt az ágyba zuhant.

Az emberek állandóan rohannak. Én is számtalanszor éreztem úgy, hogy kiégek, vagy annak a határán vagyok– mesélte. Amy három évig szinte minden nap ugyanabba a kávézóba járt Londonban, de soha nem ismerték őt fel.

Sheffieldben, ahol most már a Kelham-sziget környékén él, tele kávézókkal, éttermekkel és kézműves boltokkal, a kiszolgálók megismerik, és tudják, hogy mit szeretne rendelni. "Ha eljön a délután fél 6, máris otthon vagyok, hogy elkezdjem az élet esti részét" - fűzte hozzá. 

Cox Leedsbe költözött a barátnőjével. Azt mondta, hogy itt sokkal lassabb ütemben kell élnie, jók az ételek, olcsó a sör, és amikor Londonba látogat, már alig várja, hogy ismét hazajöjjön az új lakásába.

Egy ház átlagos ára tavaly Londonban 475 000 font volt, Liverpoolban 132 000, Newcastle-ben 155 000, Sheffieldben pedig 164 000 font. A lakásbérlet is sokkal alacsonyabb. Az átlagos keresethez képest a lakásbérleti mutató értéke Londonban 12,9, míg például Sheffieldben 5,8; azaz kevesebb, mint a fele.

Youg Lee, aki szintén Sheffieldbe költözött, elmesélte, hogy az új szomszédjai "jó reggelttel" köszönnek neki, pedig még alig ismerik egymást. A parkban pedig idegenek közelednek hozzá, és beszélgetést kezdeményeznek, ami eleinte igen furcsa volt, ám jó érzéssel töltötte el.

Karácsony számára London a minta

Ahogy arról az Origo is beszámolt, mindezek ellenére Karácsony Gergely, Budapest balliberális főpolgármestere, amikor a múlt héten Sadiq Khan meghívására Londonba látogatott, arról értekezett, hogy a brit metropolisz mintájára tenné élhetővé a magyar fővárost.

A világ egyik vezető – egyébként balliberális – gazdasági lapja, a brit The Economist 2019 szeptemberében (tehát még Tarlós István főpolgármestersége alatt) közzétette a saját, Intelligence Unit nevű kutatóintézete osztályozását a világ városainak az élhetőségéről.

Ennek alapján Budapest élhetőbb, mint London, ugyanis a magyar főváros a lista 34., míg a brit metropolisz csak a 48. helyén szerepel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK