Erősödött tavaly a migrációs nyomás Románia határain: a határrendészet hétfőn közzétett éves mérlege szerint tavaly 24 százalékkal nőtt az elfogott határsértők száma 2018-hoz képest.

A jelentés szerint 2019-ben 3727 migránst tartóztattak fel a román határrendészek, közülük 2048-an illegálisan érkeztek Romániába, 1679-en pedig illegálisan próbálták elhagyni az országot - túlnyomórészt a magyar (schengeni) határ irányában. A 2018-es évre vonatkozó statisztikában 2986 határsértő szerepelt.

A mostani kimutatásból kiderült, hogy a migránsokat 699 csoportba szervezve 256 embercsempész vitte Romániába vagy próbálta átszöktetni a határon.

A határsértők leggyakrabban (több mint 2684 esetben) a zöldhatáron, vagy teherautókban elbújva (827 esetben) próbáltak átszökni, 216-an pedig hamis okmányokkal próbálkoztak.

A román határrendészet példaként kiemelte, hogy tavaly szeptemberben egy Bulgáriából érkező kamionban 24 migránst találtak a román-magyar határon; egy másik, Nagylaknál próbálkozó kamionban pedig egy 48 tagú csoport bújt meg.

Ugyanakkor megduplázódott azoknak a száma, akiket a szerb hatóságokkal együttműködve még Szerbiában feltartóztattak. Tavaly hatezer ilyen személy esetében intézkedtek.

A határsértők között a legtöbben Irakból, Afganisztánból, Szíriából, Bangladesből, Algériából, Törökországból, Iránból és Szomáliából érkeztek az országba.

Romániában tavaly 1232-en kértek menedékjogot, ők ezután szabadon mozoghatnak az ország területén. Sokan közülük a magyar határnál próbálkoznak továbbjutni Nyugat-Európába.