Ítéletidő tombol, az özönvízszerű esőzések miatt áradnak a folyók és patakok az Egyesült Államok déli tagállamaiban - jelentette vasárnap este az amerikai országos meteorológiai szolgálat. 

A heves esőzések leginkább Texas keleti megyéit, Mississippit, Alabamát és Tennessee államot érinti. Az áradások miatt  
több helyen iskolák és az állami hivatalok is zárva maradtak. 

Vízben álló autók az áradás sújtotta Jacksonban, Mississippi állam fővárosában 2020. február 16-ánForrás: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Az alacsonyabban fekvő vidékeken víz alatt vannak az utak. 

A Tennessee-folyó völgyében - ahol egykor a cseroki indiánok éltek - hétfőn órákon keresztül zuhogott az eső, a helyi hatóságok szerint a völgy folyóit és tavait rövid idő alatt az évszak átlagát sokszorosan meghaladó csapadék duzzasztotta fel.

Víz alatt van az alabamai Birmingham városa is.  Az állam északi vidékein már a múlt heti nagy esőzés elárasztotta az utakat, amelyeket akkor lezártak. A Mississippi államban lévő Yazoo City városka is víz alá került.

Csónakkal közlekedő helyiek az áradás sújtotta Jacksonban, Mississippi állam fővárosában 2020. február 16-ánForrás: MTI/AP/Rogelio V. Solis

A Texas keleti vidékeitől Észak- és Dél-Karolináig húzódó sávban harmadfokú vihar- és árvízi riasztás van érvényben továbbra is.  A Tenessee állambeli Hardin megyében vasárnapra virradó éjjel a megáradt Tennessee folyó felett egy egész domboldal omlott le.  

Éjszaka két nagy méretű lakóház és a telkeken található kisebb épületek összedőltek, szerencsére személyi sérülés nem történt  - számolt be közleményében a Hardin Megyei Tűzoltóság.

A háztulajdonosokat az első házból még időben evakuálták,  a második ház pedig üres volt, azaz nem használták. 

A szerencsétlenségben senki nem sérült megForrás: Hardin megyei tűzoltóság

Kedden várhatóan erős széllökésekkel kísért viharok is tombolnak majd a térségben. 

Az előrejelzések szerint a viharzóna lassan északkeleti irányba, a szövetségi főváros, Washington felé veszi útját.