Humanitárius segélyt küld Csehország Kínába, hogy segítse a koronavírus elleni küzdelmet. Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter azt mondta, a mintegy héttonnányi egészségügyi felszerelést több cseh állami hivatal, régió, város és cég adományaiból állították össze, és a kormány hétfői döntése alapján a hadsereg különgépe viszi majd Kínába.

A cseh külügyminisztérium közleménye szerint várható, hogy a szállítmány értéke meghaladja az ötmillió koronát (több mint 66 millió forint).

A kormányzati különgép február végén vagy március elején indul útnak Bécsből Vuhanba. Andrej Babis kormányfő azt mondta, a különgép kínai útját úgy időzítik, hogy haza tudja szállítani azokat a cseheket, akik a járvány miatt el akarnak jönni Kínából.

A külügyminisztérium szerint jelenleg nem tudni ilyen cseh állampolgárokról.

Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjének betegeit ápolják védőruhás nővérek a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-ánForrás: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

A cseh állam hivatalos humanitárius segélyét, amely mintegy 4,5 tonna egészségügyi felszerelést tartalmaz, még a héten szintén egy különgép viszi Bécsből Vuhanba. A különgépet, amely a cseh segély mellett a hivatalos osztrák, magyar és szlovén segélyszállítmányt is Kínába viszi, nagyrészt az Európai Unió finanszírozza.

A cseh kormány már korábban hatmillió (79,2 millió forint) koronát küldött az Egészségügyi Világszervezet által meghirdetett, koronavírussal kapcsolatos segélyprogramba.