Az ausztrál lakosság háromnegyedét érintette valahogy a tűzvész

TOPSHOTS Horizontal Firefighters protect a property from bushfires burning near the town of Bumbalong south of Canberra on February 1, 2020. - Authorities in Canberra on January 31, 2020 declared the first state of emergency in almost two decades as a bus
A megkérdezettek többsége elégedetlen a kormányzati intézkedésekkel
Vágólapra másolva!
Az Ausztráliában tavaly szeptember óta pusztító bozóttüzek a lakosság háromnegyedét érintették közvetve vagy közvetlenül egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

Az ország keleti és déli részén több mint 120 ezer négyzetkilométeren pusztítottak a lángok. A tüzek 33 ember halálát okozták, mintegy 2500 embernek kellett elhagynia lakhelyét, egymilliárd állat pusztult el.
A tüzek ezúttal különösen korán kezdődtek az ausztráliai tavasz során, és nagyon intenzívek voltak. Szakértők szerint ez a rendkívüli szárazsággal, a tikkasztó hőséggel, valamint a klímaváltozással magyarázható.

A megkérdezettek többsége elégedetlen a kormányzati intézkedésekkel Forrás: AFP/Peter Parks

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) felmérésének eredménye szerint a válaszadók 14 százalékát közvetlenül érintette a tűz: ez azt jelenti, hogy csaknem hárommillió ember otthona leégett, megrongálódott vagy fennállt a veszélye annak, hogy valamilyen kár éri a házat. A megkérdezettek 64 százalékát közvetve érintette a katasztrófa: 15 millió ember ki volt téve füst belélegzése veszélyének, meg kellett változtatnia az utazását, vagy valamelyik hozzátartozóját, ismerősét érte közvetlen kár.

A felmérés arra is kitért, hogy mi az emberek véleménye a szövetségi kormány teljesítményéről a tűz oltásában, megelőzésében. Kiderült, hogy az elégedettségi szint Scott Morrison kabinetével 39,2 százalékra esett vissza a korábbi 52,5 százalékról.

A kutatást több mint 3000 ember megkérdezésével végezték két hét leforgása alatt.