Mindössze 75 óra közmunkát kapott egy szomáliai migráns Svédországban, amiért megerőszakolt egy kiskorú lányt. A bíróság ítélete szerint ráadásul nem is nemi erőszak történt, a migráns "csupán" szexuálisan kihasználta a lányt. Svédországban nem egyedülálló az ilyen eset - hívja rá fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A 19 éves szomáliai férfi tavaly tavasszal ismerkedett meg a fiatal lánnyal. A Snapchat nevű mobiltelefonos üzenetküldő alkalmazásban folyamatosan arra utaló üzeneteket írt a 13 éves lánynak, hogy le akar feküdni vele.

A tinédzser hiába mondta többször is, hogy ő ehhez túl fiatal, a férfi tovább erősködött, majd amikor találkoztak, hazavitte a lakására, és megerőszakolta.

A lány beszámolója szerint hihetetlen fájdalmakat kellett elviselnie, és komoly sérülései is lettek.

A bíróságmégsem ítélte el nemi erőszak miatt a szomáliai férfit. Helyette a migráns 75 óra közmunkát és 25 ezer svéd korona pénzbüntetést kapott, amit ki kell fizetnie a lánynak.

Az eset azonban nem egyedülálló Svédországban. 2018 nyarán hasonló történt.

Szintén a Snapchaten kezdett el beszélgetni egymással a 17 éves, migráns hátterű Mikael Shaba és egy 12 éves svéd kislány, majd amikor a lány meglátogatta Mikaelt a lakásán, megerőszakolta. A fiú brutalitása miatt a kislány zúzódásokat szenvedett, a nemi erőszak hatására pedig vérezni kezdett – ezzel később kérkedett is az erőszakolója.

A bírói ítélet azonban itt is megbotránkoztatta az embereket, Mikael Shaba ugyanis fiatal kora miatt csak három hét közmunkát kapott a tettéért – miközben a gyerekerőszakért kettőtől hat évig terjedő börtönbüntetés járna, kortól függetlenül.

De 2019 nyarán is durva erőszak ért egy 9 éves kislányt, akit egy afgán migráns erőszakolt meg.

A férfi a játszótéren szólította meg a gyereket, majd felhívta magához. A bíróság azonban nem tudta egyértelműen megállapítani, hogy történt-e erőszak, ahogy azt sem, hogy a férfi beszámítható volt-e – bár valószínűleg tudatában volt tettének, az erőszak után ugyanis a kislány barátaitól arról kérdezősködött, mit mondott nekik a lány. Valószínűleg nem akarta, hogy kitudódjon, mit tett.

Az afgán migránst ráadásul kapcsolatba hozták más lányok megerőszakolásának ügyével is, a bíróság azonban végül csak pszichiátriára utaltatta be, és pénzbüntetésre ítélte – az országból való kiutasítása fel sem merült.