Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország

fogolycsere, Irán, Németország
Vágólapra másolva!
Irán szabadon engedett egy kémkedésért elítélt német állampolgárt, aki már vissza is utazott hazájába - jelentette be kedden Teheránban egy igazságügyi szóvivő. Ezzel párhuzamosan Németország is szabadon engedett egy iránit.
Vágólapra másolva!

Golamhosszein Eszmaili a tévében közvetített sajtóértekezletén elmondta, hogy a német állampolgár előző nap utazott el.

A férfit nemrégiben vették őrizetbe és ítélték el három évi börtönre, mert fényképeket készített "érzékeny helyszínekről".

További részletekkel nem szolgált.

Irán hétfőn arról számolt be, hogy egy iráni állampolgárt, Ahmad Halilit korábban Németországban az Egyesült Államok kérésére őrizetbe vettek azzal a fenntartással, hogy kiadják Washingtonnak. A férfi vasárnap a müncheni biztonsági konferencián résztvevő Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter társaságban térhetett vissza Iránba.

A keddi tájékoztatás szerint Irán ragaszkodott ahhoz, hogy előbb a Németországban őrizetbe vett iráni állampolgárt engedjék szabadon.

Az iráni Forradalmi Gárda az elmúlt években több tucatnyi kettős állampolgárságú személyt vett őrizetbe, többségében kémkedéssel vádolva őket.

Eszmaili most elmondta, hogy a jövő hónapban két francia tudományos kutató áll majd bíróság elé. Párizs korábban felszólította Teheránt, hogy engedje szabadon a francia-iráni állampolgárságú Fariba Adelkhahot és francia kollegáját. Őket június óta tartják fogva a helyi hatóságok. Irán azzal utasította el a francia kérést, hogy az beavatkozás Irán belügyeibe.

A szóvivő hangoztatta, hogy Irán nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét.

A franciák tárgyalása március 3-án lesz.

Adelkhab ügyvédje a Reuters brit hírügynökségnek a múlt hónapban azt mondta, hogy Irán ejtette a kémkedés vádját, de a nőnek felelnie kell más biztonsági kérdésekkel összefüggő vádakra.

Tavaly decemberben Teheránban szabadon engedtek egy kínai-amerikai állampolgárt, akit 2016-ban vettek őrizetbe és vádoltak meg kémkedéssel. A gesztusért cserébe Washingtonban kiszabadulhatott egy bebörtönzött iráni.