Notis Mitarachi, a görög kormány migrációs politikáért felelős minisztere arról beszélt hétfőn, hogy a kormány a jelenleg Görögországban tartózkodó, főleg afgán migránsok kiutasítása és hazaszállítása érdekében az Európai Unió segítségét kéri – írja az AFP francia hírügynökség a görög ERT közszolgálati csatorna információira hivatkozva.

Az athéni kormány jelentése szerint a Görögországban tartózkodó, és ott menedékjogért folyamodó migránsok 75 százaléka afgán állampolgár. Ők szinte mind az öt égei-tengeri szigeti befogadó központban és azok környékén élnek.

Az afgánok után a legtöbb görögországi migráns egyébként szír állampolgár.

Regisztrációra várakozó illegális migránsokat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengeren fekvő Kósz szigetén.Forrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz

Notis Mitarachi migrációs politikáért felelős miniszter a görög köztévében arról beszélt, hogya görög kormány arra kérte az Európai Uniót, hogy segítsen a migránsok kiutasításában és hazaszállításában, főleg Afganisztánba, illetve Pakisztánba.

A Kathimerini című napilap szerint a görög kormány már levelet is küldött Ylva Johansson belügyekért felelős svéd EU-biztosnak.

A Bizottságon belül Ylva Johansson felelőssége lenne az, hogy tavasszal bemutasson egy új migrációs és menekültügyi EU-s stratégiát.

A 2019. július 8-án hivatalba lépett Kyriakos Mitsotakis vezette konzervatív athéni kormány több alkalommal is megígérte, hogy visszaküldi Törökországba, vagy a szülőhazájukba azokat a migránsokat, akik semmilyen védelemre nem jogosultak.