Az amerikai Harvard Egyetem jogi karának professzor emeritusa, Alan Dershowitz a Breitbart Newsnak adott vasárnapi interjújában beszélt arról, hogy az egykori demokrata elnök, Barack Obama Soros György kérésére kötelezte az FBI-t, hogy indítson vizsgálatot valaki ellen. Minderről Dershowitznak bizonyítékai is vannak.

Az ügy előzménye, hogy William Barr amerikai igazságügyi miniszter múlt hét csütörtökön az ABC televízióban nyilvánosan kérte az elnököt, hogy ne tweeteljen többet Roger Stone ügyében.

A korábbi elnöki tanácsadó elleni perben az ügyészek által javasolt büntetés hétfőn jelent meg.

Abban a szövetségi ügyészek 7-től 9 évig terjedő börtönbüntetést kértek a 67 éves Stone-ra.Donald Trump még aznap a Twitteren "szörnyű és nagyon igazságtalan helyzetnek" és "az igazságszolgáltatás tévedésének" minősítette az ügyészi kérést, bár a következő napon közölte, hogy ez csupán a személyes véleménye volt, nem akart beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába.

"Azt hiszem, itt az ideje, hogy (az elnök) abbahagyja a twitterezést az igazságügyi minisztérium büntetőpereiről", mondta Barr, aki szerint az elnök gyakori megnyilvánulásai a közösségi médiában "ellehetetlenítik" a minisztériumi munkáját.

Ugyanakkor Barr hozzátette, hogy Donald Trump egyáltalán meg sem kísérelte a beavatkozást a Roger Stone ellen folyó perbe, és nem próbálta meg befolyásolni az igazságügyi minisztériumot sem az ügyészek által a perben javasolt büntetés enyhítésében.

Erre reagált Alan Dershowitz, az amerikai Harvard Egyetem jogi karának professzor emeritusa a Breitbart Newsnak adott vasárnapi interjújában.

A professzor ebben először arról beszél, hogy "a demokrata Kennedy-adminisztráció idején a Fehér Ház ellenőrizte az Igazságügyi Minisztériumot, és nem hiszem, hogy akkor nagyon sok liberális professzor vitatta volna ezt", majd hozzátette: bizonyítékom van arra, hogy az Obama-adminisztráció idején az elnök Soros György kérésére személyesen kérte az FBI-t, hogy indítson vizsgálatot valaki ellen. A professzor egyébként a milliárdost "Barack Obama közeli szövetségesének nevezi".

Soros GyörgyForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Dershowitz úgy fogalmaz, hogy "látható volt a Fehér Háznak az igazságügyi osztályra gyakorolt befolyása", majd hozzátette „a különbség az, hogy a mostani elnök egy ilyen ügyben a nyilvánosság előtt tweetelt, Obama elnök viszont bizalmasan utasította az igazságügyi minisztériumot".

A riporter visszakérdez, hogy "Soros György kérte Barack Obamát, hogy az igazságügyi osztály vizsgáljon meg valakit?"

Igen, ez a közeljövőben a perekben is meg fog jelenni, válaszolta Dershowitz.

Barack ObamaForrás: AFP/Brendan Smialowski

"A birtokomban van a tényleges bizonyíték, amely dokumentálja ezt. A megfelelő időben ez napvilágot is fog látni. Ám ezt most még nem hozhatom nyilvánosságra, mert ebben az ügyben még nem indítottak eljárást" - fűzte hozzá.