Az Európai Néppárt (EPP) megújítása rendszeresen felmerült az elmúlt időszakban folytatott nemzetközi megbeszéléseken. A megújítás érdekében Orbán Viktor miniszterelnök memorandumot juttatott el a néppárti partnereknek – hívja rá fel a figyelmet Novák Katalin államtitkár a közösségi oldalán.

A memorandum elején a magyar kormányfő emlékezteti rá az EPP vezetőit, hogy a konzervatív-centrista pártcsalád hozzájárult a kommunizmus megbuktatásához, Európa újraegyesítéséhez, a schengeni övezet kialakításához és az euró létrehozásához.

Orbán Viktor szerint a Néppárt régebben antimarxista volt, amely kiállt a keresztény értékek és a hagyományos házasság modellje mellett.

2011-ben az Európai Unión belül az EPP még 16 miniszterelnököt és 271 EP-képviselőt adott.
Ma már csak 9 miniszterelnök és 187 EP-képviselő tagja az európai konzervatív-centrista pártcsaládnak.A magyar miniszterelnök szerint alig néhány év alatt azért csökkent ilyen látványosan a Néppárt súlya, mert feladta az értékeit, köztük az antimarxizmust, a keresztyénséget, illetve a hagyományos családmodellt, amelyek helyébe a gender ideológia és a tömeges migráció lépett.

Ráadásul, részben az EPP elhibázott politikája miatt, a keleti és a nyugati tagállamok közötti különbségek nem szűkülnek, hanem inkább tágulnak.

Az Európai Néppárt keresztény, jobboldali pártcsaládból egy baloldal felé nyitott centrista közösség lett, amit alig lehet megkülönböztetni a liberálisoktól, a szocialistáktól és a zöldektől.

Orbán szerint a Néppárt a zágrábi kongresszusuk után sem öntött tiszta vizet a pohárba, hanem egy olyan elnököt választott meg, aki behozta Európába a lengyel belpolitikát.

Annak érdekében, hogy a konzervatív-centrista pártcsalád visszataláljon az értékeihez és újra sikeres legyen, a magyar kormányfő azt javasolja, hogy módosítsa a stratégiai irányvonalát.

Konkrétan azt javasolja a vezetőségnek, hogy az EPP térjen vissza a belga Wilfried Martens örökségéhez, aki konzervatív és keresztény alapokon egységbe tudta forrasztani a keleti, nyugati, déli és északi néppárti tagokat.

A tagállamok pártjainak pedig azt üzeni, hogy ne csak a baloldallal, hanem a jobboldallal is keressék a szövetségkötés lehetőségét.Orbán Viktor azt is írta, hogy az egység az őszinte belső vitákon keresztül állítható helyre.