A migránsok kiemelt védelme, az olasz állampolgárság megszerzésének könnyítése és a Soros-hajókra vonatkozó büntetések csökkentése is szerepel Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter törvénymódosítási javaslatcsomagjában, amelyet hétfőn terjesztett be a Miniszterek Tanácsa elé. Az olaszok attól tartanak, hogy visszatérnek a baloldali Matteo Renzi kormánya alatt uralkodó áldatlan állapotok – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az Il Giornale című lap cikkére hivatkozva.

A „humanitárius védelem" jelszava mögé bújva kiemelt védelmet biztosítana a migránsoknak az a törvénymódosítási javaslatcsomag, amelyet Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter terjesztett be hétfőn a Miniszterek Tanácsa elé.

A baloldali olasz kormány többek között megkönnyítené az olasz állampolgárság megszerzését a migránsok számára, jelentősen csökkentené az illegális bevándorlókat szállító Soros-hajókra kiszabható büntetés mértékét, és könnyítené az egyenruhás tisztségviselőkre támadók büntetését.

Migránsokat szállító hajó a szicíliai Messina kikötőjében, 2020. február 13.Forrás: AFP/Pablo Garcia

Az olaszok egy része attól tart, hogy Lamorgese meg akarja semmisíteni az elődje, Matteo Salvini által hozott óvintézkedéseket, és a balliberális Matteo Renzi kormányzása (2014-2016) alatti helyzet visszaállítására törekszik – számolt be kedden az Il Giornale című napilap.

Az olasz kormány a Salvini kinevezését megelőző évben, 2018-ban 31 995 migránst, a bevándorlók 67 százalékát részesítette védelemben. Salvini belügyminisztersége alatt, 2019-ben mindössze a migránsok 15 százaléka kapott menekültstátuszt, és 18 százalékuk részesült további védelemben.

Lamorgese ezzel szemben az NGO-k nyomásának engedve visszatérne a minden bevándorlót megillető „humanitárius védelem" elvéhez. Törvénybe iktatná, hogy az állampolgársági kérelmek ügyében 24 hónapon belül döntést kelljen hoznia a bevándorlási hivatalnak.

Luciana LamorgeseForrás: Controluce/AFP/Eliano Imperato

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök bírálatának engedve Lamorgese eltörölné a földközi-tengeri Soros-hajókra kiszabható egymillió eurós büntetést, helyette 10 és 50 ezer euró közötti bírságot vezetne be.

Az olasz felségvizeket megsértő migránsokat szállító hajók eddigi lefoglalása helyett a parti őrség csak akkor avatkozhatna be, ha a hajók többször is vétenének a törvény ellen.

Lamorgese jelentősen enyhítené Salvininek az egyenruhás közalkalmazottak, így a rendőrök és a határőrök védelmében hozott intézkedéseit is, amelyek pénzbüntetést vagy elzárást helyeztek kilátásba az ilyen cselekmények elkövetői számára.

Vagyis Lamorgese javaslatainak köszönhetően minden visszatér a régi kerékvágásba – állapítja meg az Il Giornale.