Visszarendeződéstől tartanak az olaszok a migráció elleni védelem területén

migration immigration politics Horizontal
Migrants rescued at sea by the Spanish charity SMH prepare to disembark from the Aita Mari rescue ship in the port of Messina, Sicily, on February 13, 2020. - Some 160 migrants rescued last weekend in the central Mediterranean during two rescue operations by the Spanish vessel Aita Mari disembarked on February 13 in the Sicilian port of Messina. The rescue operation was completed a day after former Italian Interior minister Matteo Salvini and current leader of the Italian far right Lega party was sent back to court for having blocked a ship with more than a hundred migrants off Sicily last summer. (Photo by PABLO GARCIA / AFP)
Vágólapra másolva!
A migránsok kiemelt védelme, az olasz állampolgárság megszerzésének könnyítése és a Soros-hajókra vonatkozó büntetések csökkentése is szerepel Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter törvénymódosítási javaslatcsomagjában, amelyet hétfőn terjesztett be a Miniszterek Tanácsa elé. Az olaszok attól tartanak, hogy visszatérnek a baloldali Matteo Renzi kormánya alatt uralkodó áldatlan állapotok – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az Il Giornale című lap cikkére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A „humanitárius védelem" jelszava mögé bújva kiemelt védelmet biztosítana a migránsoknak az a törvénymódosítási javaslatcsomag, amelyet Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter terjesztett be hétfőn a Miniszterek Tanácsa elé.

A baloldali olasz kormány többek között

megkönnyítené az olasz állampolgárság megszerzését a migránsok számára, jelentősen csökkentené az illegális bevándorlókat szállító Soros-hajókra kiszabható büntetés mértékét,

és könnyítené az egyenruhás tisztségviselőkre támadók büntetését.

Migránsokat szállító hajó a szicíliai Messina kikötőjében, 2020. február 13. Forrás: AFP/Pablo Garcia

Az olaszok egy része attól tart, hogy Lamorgese meg akarja semmisíteni az elődje, Matteo Salvini által hozott óvintézkedéseket, és a balliberális Matteo Renzi kormányzása (2014-2016) alatti helyzet visszaállítására törekszik – számolt be kedden az Il Giornale című napilap.

Az olasz kormány a Salvini kinevezését megelőző évben, 2018-ban 31 995 migránst, a bevándorlók 67 százalékát részesítette védelemben. Salvini belügyminisztersége alatt, 2019-ben mindössze a migránsok 15 százaléka kapott menekültstátuszt, és 18 százalékuk részesült további védelemben.

Lamorgese ezzel szemben az NGO-k nyomásának engedve

visszatérne a minden bevándorlót megillető „humanitárius védelem" elvéhez.

Törvénybe iktatná, hogy az állampolgársági kérelmek ügyében 24 hónapon belül döntést kelljen hoznia a bevándorlási hivatalnak.

Luciana Lamorgese Forrás: Controluce/AFP/Eliano Imperato

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök bírálatának engedve

Lamorgese eltörölné a földközi-tengeri Soros-hajókra kiszabható egymillió eurós büntetést,

helyette 10 és 50 ezer euró közötti bírságot vezetne be.

Az olasz felségvizeket megsértő migránsokat szállító hajók eddigi lefoglalása helyett a parti őrség csak akkor avatkozhatna be, ha a hajók többször is vétenének a törvény ellen.

Lamorgese jelentősen enyhítené Salvininek az egyenruhás közalkalmazottak, így a rendőrök és a határőrök védelmében hozott intézkedéseit is, amelyek pénzbüntetést vagy elzárást helyeztek kilátásba az ilyen cselekmények elkövetői számára.

Vagyis

– állapítja meg az Il Giornale.