Zavaros összeesküvés elméletekről magyarázott a német lövöldöző

Németország, lövöldözés, Frankfurt am Main, Hanau
Emergency services work at the scene of a shooting in Hanau, western Germany, on February 20, 2020. - At least eight people were killed in two shootings late on February 19 near the German city of Frankfurt, with an unknown number of attackers still at large, police said. The shootings targeted shisha bars in Hanau, about 20 kilometres (12 miles) from Frankfurt, according to local media, and police launched a huge manhunt in the town of around 90,000 people. (Photo by Yann Schreiber / AFP)
Vágólapra másolva!
Össze-vissza beszélt összeesküvéselméletekről a hanaui lövöldöző, például arról, hogy föld alatti katonai létesítményekben gyerekeket kínoznak és ölnek meg Amerikában.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

Német sajtóhírek szerint az internetről rendelte a fegyvert a feltételezett elkövető 2014-ben. Állítólag további két fegyvere is volt. Arról is írnak, hogy 2013 óta volt fegyvertartási engedélye, amelyet legutóbb egy éve vizsgáltak felül.

Néhány nappal a lövöldözés előtt a feltételezett elkövető egy videót töltött fel az internetre - számolt be erről több német lap. A sajtóhírek szerint ebben a férfi angolul, folyékonyan

beszél összeesküvés elméletekről, például arról, hogy az Egyesült Államokban földalatti katonai létesítményekben gyerekeket kínoznak és ölnek meg, valamint az ördögöt dicsőítik.

Szerinte Amerikát titkos társaságok irányítják. Azt mondta, hogy az amerikaiaknak harcolniuk kellene ez ellen és ne higyjék el azt, amit az újságok írnak. Arról, hogy lövöldözésre készül, nem tesz említést a videóban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról ír, hogy a férfi honlapján található bemutatkozás szerint bankár volt. Az oldal csütörtökre elérhetetlen lett. A lap információi szerint a férfinek nem volt korábban rendőrségi ügye.

A ZDF német köztévé újabb részleteket hozott nyilvánosságra a férfi törölt weboldaláról. Az ott lévő információk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi egy külön világban élt. Például

egy titkosszolgálatot hibáztat, amiért sosem volt barátnője.

Szerinte egész életében megfigyelték őt. Sőt, úgy gondolta, hogy az emberek gondolataiban is tudnak olvasni.

Rendőrök a lövöldözés egyik helyszínén Forrás: MTI/EPA/Armando Babani

Peter Beuth tartományi belügyminiszter szerint terrortámadás lehetett a lövöldözés, de az elkövető indítékát még nem lehet tudni. A belügyminiszter teljes nevén nevezte az elkövetőt, egy 43 éves német férfit gyanúsítanak.

A nyomozók szerint a férfi lakásán a 72 éves édesanyja holttestét találhatták meg, akit lelőtt, mielőtt magával is végzett.

Korábban írtuk:

Lelőttek kilenc embert a Frankfurt am Main melletti Hanau városban két helyszínen szerda este - közölte a német rendőrség. Csütörtök hajnalban holtan találták a tettest az apja házában. A házkutatás során előkerült egy újabb holttest, de erről nem közölt információt a rendőrség.

A két támadás egy-egy vízipipabárnál történt. Az első helyszín a városközpontban található, szemtanúk 8-9 lövésről számoltak be. A másik Kesselstadt nyugati kerületben van, ott szintén több lövést lehetett hallani.

A támadásokban öt ember súlyosan, illetve életveszélyesen megsebesült. A rendőrség nagy létszámban, alaposan felfegyverkezve vonult ki, és körbezárta a helyszíneket. A levegőben rendőrségi helikopter körözött. A feltételezett tettes nyomába különleges egységek eredtek.

A Bild című lap információi szerint a kesselstadti vízipipabárnál egy támadó volt.

Berontott a bárba, és lőni kezdett a bent lévőkre. Öt fiatal férfit és egy fiatal nőt ölt meg.

Az áldozatok migránsok az újság szerint. A bár tulajdonosának fia úgy nyilatkozott a dpa hírügynökségnek, hogy az áldozatok közül ketten a vendéglátóhely alkalmazottai voltak, de mind az öt halálos áldozatot évek óta ismerte.

Forrás: AFP/Yann Schreiber

A rendőrség hajnalban közölte, hogy a feltételezett tettest holtan megtalálták az apja lakásában. A lakásban találtak egy további holttestet is, róla egyelőre nem közöltek információt.

A három helyszínt - a két bárt és a feltételezett elkövető édesapjának lakását - érintő bűncselekmény-sorozat következtében így

a feltételezett elkövetővel együtt 11 ember halt meg.

A Bild és több más lap, hírportál és hírtelevízió egybehangzó értesülése szerint a feltételezett elkövető német volt, rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, és jártas volt a lőfegyverhasználatban.

Az illető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. A sajtójelentések szerint szélsőséges volt, okfejtése xenofób.

A hatóságok egyelőre nem erősítették meg az értesüléseket. Hanau mintegy 100 ezer lakosú, Frankfurttól 20 kilométerre keletre található város.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler