Késelés volt csütörtökön egy londoni mecsetben. A Scotland Yard közölte, hogy gyilkossági kísérletként kezeli az incidenst.

A támadásban, amely az észak-londoni Regent's Park közelében, a London Central Mosque nevű mecsetben történt, a Scotland Yard szerint egy 70-es éveiben járó férfi sérült meg.

A mecset csütörtök esti tájékoztatásában közölte, hogy a késes támadás a hívőket imára szólító müezzint érte a délutáni ima kezdetén.

A mecsetet fenntartó iszlám kulturális intézmény is megerősítette, hogy a müezzin - bár súlyosan megsérült - nincs életveszélyes állapotban.

A támadás helyszíneForrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Ilyas Tayfun Salci

A támadót a mecsetben imádkozók fogták le a rendőrök érkezéséig, akik őrizetbe vették a férfit gyilkossági kísérlet gyanújával.

A gyanúsított 29 éves, és a mecsetet rendszeresen látogatta. A helyszínen készített fotókon azt látszik, hogy a rendőrök egy fehér bőrű, kapucnis piros pulóvert és farmernadrágot viselő mezítlábas fiatal férfit tartanak fogva a mecset padlójára szorítva.

A mecset közösségének tagjai a BBC televíziónak szintén azt mondták, hogy a támadó hónapok óta látogatta a mecsetet és részt vett az imákon. Az egyik szemtanú szerint a késelő a müezzin közelében imádkozott, majd odament az idős férfihez és a vállán megszúrta.A támadó az incidens alatt végig szótlan volt.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtök esti Twitter-bejegyzésében mélységes szomorúságának adott hangot a londoni mecsetben történt késelés miatt és együttérzésről biztosította a sérültet.