Börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy berlini bíróság azt a három betörőt, akik 2017 márciusában elloptak egy százkilós arany érmét a berlini Bode Múzeumból.

Három műkincstolvaj a biztonsági kamerák felvétele szerint éjszaka a múzeum mellett húzódó vasúti hídról mászott be az épületbe létrán, egy ablakon keresztül. Megszerezték a több mint fél méter átmérőjű érmét és a rendőrök megérkezése előtt elmenekültek zsákmányukkal.

A rendőrség nagyszabású razzián fogta el őket 2017 júliusában.

A Big Maple LeafForrás: Wikipédia

A kanadai állami pénzverdében 2007-ben készült, ellopott műkincs a Guinness-rekordok közé is bekerült.

Előállítása idején a világ legnagyobb arany érméje volt.

Különlegességét nemcsak rendkívüli mérete adja, hanem a tisztasága is; 1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany. Az egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható, a másik oldalán a kanadai szimbólum, három juharlevél. Innen származik a neve is:
Big Maple Leaf, azaz nagy juharlevél. Mindössze öt ilyen érme készült az ottawai központú pénzverdében.

A Big Maple Leaf intézményközi műkincskölcsönzés révén került Berlinbe, 2010-ben állították ki a berlini múzeumszigeten álló Bode Múzeumban.

Az értéke 3,75 millió euró, azaz 1,2 milliárd forint.

Két elítélt - egyikük 23, a másik 21 éves - 4 és féléves börtönbüntetést kapott. Mindketten egy hírhedt arab bűnbanda tagjai. A harmadik elítélt, a múzeum 21 éves biztonsági őre 3 év négy hónap börtönt kapott- A bíróság a negyedik vádlottat felmentette, őt nem találták bűnösnek.