Modern költségvetésre van szükség, amely válaszol az Európai Unió előtt álló kihívásokra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a 2021 utáni, hétéves uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve csütörtökön.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újságíróknak nyilatkozva kijelentette, ha Európa a jövőben jólétet akar lakosainak, akkor az innovációba és a fejlesztésbe kell befektetnie. Ezt a következő hétéves költségvetés vitáján a tagállami vezetőknek figyelembe kell venniük.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-ánForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Szavai szerint csütörtökön "kemény és hosszú tárgyalás" várható.

A bizottsági elnök Charles Michel múlt héten nyilvánosságra került költségvetési javaslatát "jó kiindulópontnak" nevezte. Üdvözölte, hogy új alapok révén kívánja biztosítani a fosszilis energiahordozók kiváltását a zöld energiára,  valamint azt, hogy első alaklommal biztosítana saját bevételi forrást a műanyaghulladék-hozzájárulásokból, illetve a kibocsátáskereskedelemből származó többletpénzek által.