Soha ennyi közös építkezés nem zajlott egy időben Magyarország és Szlovákia között, mint jelenleg - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kelet-szlovákiai Kenyhecen pénteken.

Szijjártó Péter erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet szlovák hivatali partnerével, Peter Ziga gazdasági miniszterrel közösen tartott, miután aláírtak egy gázszállításról szóló energetikai együttműködési szándéknyilatkozatot. Ez utóbbi a két ország közötti gázszállítási infrastruktúra kihasználásának növelését, illetve az érintett felek és a régió energiabiztonságának növelését célozza.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Peter Ziga szlovák gazdasági miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Kenyhecen, a városi polgármesteri hivatalban 2020. február 21-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A külgazdasági és külügyminiszter a dokumentum aláírása után rámutatott, hogy a magyar-szlovák gáz interkonnektor kapacitásának jelentős bővítésével, és azzal, hogy két ponton összekötik a két ország magasfeszültségű villamosenergia-hálózatát, egy olyan integrált energiarendszer-kapcsolatot hoznak létre, amely biztonságot teremt arra az esetre is "ha bárhol a világon baj van az energiaellátással."

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar-szlovák gázösszeköttetés kapacitását mindkét irányba 5,3 milliárd köbméterre akarják növelni, és már nyáron elindítják a kapacitáslekötési eljárást. Hozzátette, hogy

a magyar-szlovák interkonnektoron már megindult a gázszállítás, az elmúlt héten már napi 9-10 millió köbméter gázt szállítottak a két ország között.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter közös sajtótájékoztatót tart Kenyhecen, a városi polgármesteri hivatalban 2020. február 21-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A miniszter rámutatott, hogy miután 2021-től déli irányból, a Török áramlaton keresztül nagy mennyiségű gáz érkezik majd Magyarországra, és a fel nem használt mennyiségből Szlovákia irányába készülnek továbbszállítani, ez mindkét ország számára korábban nem létező tranzitpozíciót jelent.

Szijjártó Péter beszélt a két ország közötti közúti infrastruktúra fejlesztéséről is, és megemlítette, hogy márciusra befejeződik Rajkánál az M1-es autópálya és a szlovák gyorsforgalmi út összekötése, ami közvetlen autópálya-kapcsolatot teremt a két főváros között, 2022-re pedig befejezik a Miskolcot az országhatárral összekötő autópályát is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter közös sajtótájékoztatót tart Kenyhecen, a városi polgármesteri hivatalban 2020. február 21-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter a sajtótájékoztatón ugyancsak méltatta a két ország közötti rendkívül jó kapcsolatokat, amit az államközi kapcsolatok mellett a két ország energetikai vállalatainak együttműködése is bizonyít. Ziga ezzel összefüggésben hangsúlyozta a közép-európai országok energetikai együttműködésének fontosságát. A pénteken aláírt együttműködési nyilatkozatról azt mondta, hogy az egy sokéves igyekezet sikeres betetőzése, és az energetikai összeköttetések sorában már a harmadik hasonló, amelyet sikerült tető alá hozni a két ország között az utóbbi években.