Koronavírus: Egyre kevesebb idő van a világjárvány megfékezésére

Jokohama, 2020. február 21. A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess óceánjáró egyik utasának testhőmérsékletét ellenőrzi egy egészségügyi dolgozó a 14 napos elkülönítést követően, mielőtt elhagyja a kikötőt 2020. február 21-én. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. A luxushajón mintegy 600-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, két japán utas, egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő azt követően halt meg, hogy kórházba szállították őket. MTI/EPA/Franck Robichon
Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb az idő az új koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell – mondta pénteken Genfben újságíróknak az Egészségügyi Világszövetség (WHO) főigazgatója.
Vágólapra másolva!

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a COVID-19 vírus okozta iráni és libanoni halálesetekkel fordulópontjához érkezett-e a járvány, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz kijelentette: még mindig hisz abban, hogy a járvány megállítható, de hozzátette,

gyorsan cselekedni kell, mielőtt kifutunk az időből.

A légzőszervi panaszokat okozó járványban eddig több mint 75 ezren betegedtek meg Kínában és 1150-en 26 másik országban. A legfrissebb adatok szerint a betegségben eddig 2247-en haltak meg Kínában és tizenegyen más országokban.

"Annak ellenére, hogy Kínán kívül továbbra is viszonylag alacsony a megbetegedések száma, aggaszt bennünket az egyértelmű járványügyi háttér, azaz korábbi utazások vagy fertőzött személlyel való érintkezés nélküli esetek száma" - hangsúlyozta a főigazgató, aki hangsúlyozta az "arányos" intézkedések meghozatalának fontosságát.

Az országok eddig nem adtak megfelelő választ a WHO-nak arra a felhívására, hogy segítsék 61,5 millió dollárral a szakosított ENSZ-szervezetnek a COVID-19-cel szembeni világméretű fellépését - mondta Tedrosz.

A WHO főigazgatója ugyanakkor nem kívánta pontosan megnevezni, milyen intézkedéseket kell hozniuk az országoknak, mondván, hogy minden helyzetet részleteiben kell megvizsgálni.
A kínai helyzettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a WHO vezette nemzetközi szakértőcsoport járt Pekingben, Szecsuánban és Kuangtongban, szombaton pedig Vuhanba utazik.

Egyre többen beteget jelentenek be a világ különböző pontjairól

Azzal kapcsolatban, hogy Irán elmúlt két napban 18 megbetegedést és 4 halálesetet jelentett be, Tedrosz aggodalmát fejezte ki, és elmondta, hogy a WHO vírusteszteket küld Teheránnak.

Libanon pénteken jelentette be az első, hivatalosan megerősített megbetegedést és közölte, hogy két másik gyanús esetet megfigyelés alatt tartanak, miután egy nőnél, aki a síiták szent városában, az iráni Komban járt, csütörtökön igazolódott a betegség gyanúja - közölte Hamad Haszan egészségügyi miniszter.

A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess óceánjáró egyik utasának testhőmérsékletét ellenőrzi egy egészségügyi dolgozó a 14 napos elkülönítést követően, mielőtt elhagyja a kikötőt 2020. február 21-én Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban a legfrissebb hírek szerint péntekre 14-re nőtt az esetek száma, a szomszédos Venetóból pedig két megerősített megbetegedésről számoltak be.
Az észak-olaszországi Codogno városában bezáratták a közintézményeket, éttermeket és kávézókat, miután három embernél koronavírust találtak. Az első beteg találkozott valakivel, aki Kínából tért vissza, de nem mutatta a vírus tüneteit. A 38 éves beteg influenzás tünetekkel került a codognói kórházba február 18-án, majd hazaküldték, és az után tért vissza a kórházba, hogy rosszabbodott az állapota, jelenleg az intenzív osztályon ápolják. A felesége és egy barátja szintén megfertőződött. A három pacienssel érintkező személyeket az egészségügy-minisztérium utasítására 14 napra karanténba helyezték. Mintegy 150 embert - közöttük egészségügyi dolgozókat - különítettek el, és vizsgálják őket.

A lombardiai Casalpusterlengóban keddig zárva tartanak az iskolák, Castiglione d'Addában pedig a könyvtárak, közhivatalok, tornatermek és szemétlerakók zárnak be.

A római fertőző betegségek kórházában három fertőzöttet ápolnak, közöttük egy vuhani kínai házaspárt és egy olasz pacienst, akik kétheti vírusellenes kezelés után tartósan vírusmentes.

Izrael bejelentette az első esetet pénteken.

A nő korábban a Diamond Princess óceánjáró utasa volt, akit a héten evakuáltak Izraelbe, és a visszatérése után állapították meg nála a vírus meglétét. A japán Jokohamában horgonyzó hajón karanténba helyezett 15 utas közül 11 érkezett meg pénteken Izraelbe, a többiek továbbra is Japánban tartózkodnak. Az igazságügy-minisztérium közlése szerint minden érkezőt elkülönítettek. A nő, akinél a vírusteszt pozitív lett, "nem beteg, és nincsen semmilyen tünete, de vírushordozó" - közölte a Tel-Aviv melletti Seba Tel Hasomer kórház fertőző osztályának vezetője, ahol a 11 izraelit két hétre karanténba helyezték.

Az Egyesült Arab Emírségek pénteken jelentette be, hogy két újabb esetet találtak, így a megbetegedések száma 11-re emelkedett. A két új beteg egy Fülöp-szigeteki és egy bangladesi állampolgár, akik korábban egy fertőzött kínai állampolgárral érintkeztek. Az emirátusokbeli betegek többsége kínai állampolgár.

Dél-Koreában is iskolákat zártak be és a templomoktól, nyilvános rendezvényektől való távolmaradásra szólították fel az állampolgárokat, miután péntekre két ember halt meg, és 204 ember betegedett meg az új koronavírustól. Az esetek száma két nap alatt megnégyszereződött. A kormány válságtanácskozást tartott a járvány miatt.

A kormány erőfeszítései a 2,5 milliós lélekszámú Tegura összpontosulnak, ahol kedden jelentették az első megbetegedést, és péntekre a számuk elérte a 152-t, itt történt a két haláleset is.