Karanténba kell menniük azoknak, akik kapcsolatba kerültek egy dél-koreai turistacsoporttal

Vágólapra másolva!
Az izraeli és palesztin egészségügyi hatóságok szombaton arra kérték azokat az embereket, akik az elmúlt napokban a közelében voltak egy dél-koreai turistacsoportnak, hogy vonuljanak karanténba.
Vágólapra másolva!

Előzőleg Dél-Korea arról tájékoztatta Izraelt, hogy egy helyi turistacsoport kilenc tagjáról, akik februárban egyhetes körutat tettek Izraelben és Ciszjordániában, kiderült, hogy hordozói a járványt okozó Covid-19 koronavírusnak.

A dél-koreai turistáknál hazatérésük után diagnosztizálták a kórt.

Közben az izraeli média arról adott hírt, hogy egy dél-koreai repülőgépet, amely szombat este szállt le a Ben Gurion repülőtéren, utasaival együtt visszairányítanak Szöulba, miután fedélzetéről 12 izraeli állampolgárt evakuáltak és karanténba helyeztek.

Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálja, hogy a dél-koreai turisták megfertőztek-e a vírussal helyi lakosokat, amíg Izraelben tartózkodtak.

A minisztérium közzétette azoknak a helyeknek a listáját, beleértve jeruzsálemi és más városokbeli templomokat, ahol a dél-koreai csoport járt, és arról tájékoztatták azokat az embereket,

akik közelebbi kapcsolatba kerültek a csoporttal, hogy értesítsék a minisztériumot, és vonuljanak karanténba 14 napra.

Hasonló figyelmeztetést tett közzé a palesztin egészségügyi minisztérium is.

Izrael pénteken közölte, hogy egyik állampolgárát, aki egy 11 fős izraeli csoporttal együtt karanténban volt a Japán partjainál horgonyzó luxushajón, hazatérése után koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták.

Ez az első megerősített eset Izraelben.

Társait karanténba helyezték. Három másik izraelit Japánban gyógykezelnek, miután elkapták a vírust a luxushajón. A palesztin területeken eddig nem találtak fertőzöttet.

Iráni illetékesek szombaton egy hatodik koronavírusos beteg haláláról számoltak be. Ali Agazadeh, Markazi tartomány kormányzója arról tájékoztatta a hivatalos IRNA hírügynökséget, hogy egy, az elmúlt napokban Arak városában meghalt betegen végzett teszt pozitívnak bizonyult. Szombaton korábban a helyi egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy

eddig öten haltak meg koronavírus-fertőzés miatt,

és 10 újabb megbetegedés történt Iránban. Arra nem tértek ki a hatóságok, hogy a hatodik haláleset ez utóbbiak közül került-e ki.

Iránban legkevesebb négy különböző városban történtek megbetegedések, a fővároson, Teheránon kívül Kumban, Arakban és Rastban.

Az egész világgazdaság megérzi a betegség hatását

Salát Gergely Kína-kutató szombat este az M1 csatornán azt mondta, a koronavírus miatt elsősorban a turizmus csökkent, de a termelés is visszaesett.

A holdújévkor hazatért munkásoknak - akik körülbelül 400 millióan vannak - már két hete fel kellett volna venniük újra a munkát az üzemekben, de ez nem történt meg a betegség miatt. Mivel külföldi cégek is tartanak fenn gyárakat Kínában, így a termelés visszaesése ezeket is érinti.

– mondta.

A hosszú távú hatások között szerepelhet még a bizalom visszaesése a befektetők között, ami Kínát súlyosan érintheti.

Mivel a kínai városi középréteg voltaképpen "szobafogságon" van, a helyi fogyasztás is visszaesett, üresek az éttermek és a boltok.

„Ha ennek a fertőzésnek néhány héten vagy hónapon belül vége van, akkor ugyanúgy, mint a 2003-as SARS-járvány idején, lesz egy rövidtávú visszaesés, de utána rögtön visszapattan a gazdaság, és a gazdasági szereplők behozzák a kiesett termelést, meg a kiesett fogyasztást. Ha viszont a vírus sokáig megmarad, vagy világjárvánnyá alakul, akkor annak hosszú távú hatásai lesznek a gazdaságra" – mondta a kutató.

Szerinte már az idei kínai gazdasági kilátások is romlottak: a tervezett 5-6 százalék helyett csak 4,5 százalékos növekedést jósolnak, ami ott komoly visszaesésnek számít.