A fiatal bevándorlók több mint fele követett már el bűncselekményt Dániában

szomáliai bevándorlók
Somali refugees fleeing Libya demonstrate to ask for help at the Choucha refugees camp near the Tunisian border at the Ras Jdir post on March 12, 2011. Libya's neighbours Tunisia, Algeria and Egypt, mobilised to receive and repatriate a tide of refugees fleeing the unrest, with help from European countries and the United States. AFP PHOTO DOMINIQUE FAGET / AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
Az Unitos Think tank tanulmányának adatai szerint a szomáliai, libanoni, kuvaiti és marokkói hátterű, 30 év alatti férfiak több mint fele már egy vagy több alkalommal követett el bűncselekményt, ami miatt elítélték őket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A napokban a Jyllands-Posten dán napilap közzétett egy statisztikát, amely a bűnelkövetők nemzetiségét is tartalmazza. Az adatokat a Unitos Think tank gyűjtötte össze azokról az 1985 és 1987 között született fiatal férfiakról, akik 14 éves koruk óta Dániában élnek. A tanulmány adatai szerint a

szomáliai, libanoni, kuvaiti és marokkói hátterű férfiak több mint fele azóta egy vagy több alkalommal bűncselekményt követett el, és elítélték őket 30 éves koruk előtt

- írja a V4NA nemzetközi hírügynökség, amely országokra lebontva ismerteti a statisztikákat:

  • A szomáliai férfiak 62 százaléka állt bíróság elé, ugyanis a vizsgált 357 személyből 222 került az igazságszolgáltatás látókörébe.
  • A libanoni férfiak 60 százaléka követett el valamilyen bűncselekményt, egész pontosan a 535 főből 322-en. A tanulmány ezen a ponton megjegyzi, hogy a "libanoni" néven említett emberek általában muzulmán palesztinok, akik Libanonból vándoroltak Dániába.
  • A marokkóiak 54 százalékát ítéltek el 30 éves kora előtt bűncselekmény elkövetése miatt (181-ből 98-at).
  • A legkevesebb bűncselekményt a vietnámi bevándorlók követték el, mindössze 22 százalékukat ítélték el 30 éves koruk előtt (219-ből 48-at).
  • Talán a legérdekesebb adat: a Kuvaitból származó migránsok 70 százaléka követett el bűncselekményt. Igaz, a minta is alacsony, hiszen összesen 33-at vizsgáltak közülük (23-at ítéltek el).

Ezeket a számokat érdemes összehasonlítani a dánokéval, akik körében lényegesebb alacsonyabb a bűnelkövetési hajlandóság, mindössze 18 százaléknyian tartoznak ebbe a körbe. A korcsoportba tartozó személyek száma 78 120, akik közül mindössze 14 043-at ítéltek el 30 éves koruk előtt a bíróságok.

A Unitos tanulmányában megvizsgált büntetőjogi szankciók között szerepelt pénzbírság, börtönbüntetés, erőszak, lopás, rablás, betörés vagy vandalizmus. A közlekedési szabálysértéseket nem vették figyelembe. Mivel nem minden elkövetett bűncselekményből lett letartóztatás, illetve bírósági ügy, a valódi százalékok valószínűleg sokkal magasabbak.

A kutatás ötlete feltehetően egy két évvel ezelőtti hírből származott: 12-ből 10 nemi erőszakot a bevándorlók követtek el Dániában, akiknek átlagos életkora 23 év volt.