A fiatal bevándorlók több mint fele követett már el bűncselekményt Dániában

2020.02.23. 13:03

Az Unitos Think tank tanulmányának adatai szerint a szomáliai, libanoni, kuvaiti és marokkói hátterű, 30 év alatti férfiak több mint fele már egy vagy több alkalommal követett el bűncselekményt, ami miatt elítélték őket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A napokban a Jyllands-Posten dán napilap közzétett egy statisztikát, amely a bűnelkövetők nemzetiségét is tartalmazza. Az adatokat a Unitos Think tank gyűjtötte össze azokról az 1985 és 1987 között született fiatal férfiakról, akik 14 éves koruk óta Dániában élnek. A tanulmány adatai szerint a  szomáliai, libanoni, kuvaiti és marokkói hátterű férfiak több mint fele azóta egy vagy több alkalommal bűncselekményt követett el, és elítélték őket 30 éves koruk előtt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség, amely országokra lebontva ismerteti a statisztikákat:

  • A szomáliai férfiak 62 százaléka állt bíróság elé, ugyanis a vizsgált 357 személyből 222 került az igazságszolgáltatás látókörébe.
  • libanoni férfiak 60 százaléka követett el valamilyen bűncselekményt, egész pontosan a 535 főből 322-en. A tanulmány ezen a ponton megjegyzi, hogy a "libanoni" néven említett emberek általában muzulmán palesztinok, akik Libanonból vándoroltak Dániába.
  • A marokkóiak 54 százalékát ítéltek el 30 éves kora előtt bűncselekmény elkövetése miatt (181-ből 98-at).
  • A legkevesebb bűncselekményt a vietnámi bevándorlók követték el, mindössze 22 százalékukat ítélték el 30 éves koruk előtt (219-ből 48-at).
  • Talán a legérdekesebb adat: a Kuvaitból származó migránsok 70 százaléka követett el bűncselekményt. Igaz, a minta is alacsony, hiszen összesen 33-at vizsgáltak közülük (23-at ítéltek el).

Ezeket a számokat érdemes összehasonlítani a dánokéval, akik körében lényegesebb alacsonyabb a bűnelkövetési hajlandóság, mindössze 18 százaléknyian tartoznak ebbe a körbe. A korcsoportba tartozó személyek száma 78 120, akik közül mindössze 14 043-at ítéltek el 30 éves koruk előtt a bíróságok.

A Unitos tanulmányában megvizsgált büntetőjogi szankciók között szerepelt pénzbírság, börtönbüntetés, erőszak, lopás, rablás, betörés vagy vandalizmus. A közlekedési szabálysértéseket nem vették figyelembe. Mivel nem minden elkövetett bűncselekményből lett letartóztatás, illetve bírósági ügy, a valódi százalékok valószínűleg sokkal magasabbak.

A kutatás ötlete feltehetően egy két évvel ezelőtti hírből származott: 12-ből 10 nemi erőszakot a bevándorlók követtek el Dániában, akiknek átlagos életkora 23 év volt.