Földrengés volt Törökországban, legalább kilencen meghaltak

2020.02.23. 11:11

Közepesen erős, 5,9-es fokozatú földrengés rázott meg néhány, az iráni határ közelében lévő török falut vasárnap reggel, legalább hét halálos áldozatot követelve - közölték a török hatóságok.

A rengés epicentruma az északnyugat-iráni Hoj városától délnyugatra, az iráni-török határ térségében volt - jelentette a török katasztrófavédelem (AFAD).

Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, a földmozgás miatt a török oldalon, a keleti Van tartomány Baskale körzetében néhány apró településen károk keletkeztek, köztük Kaskol, Güvendik, Özpinar és Gelenler falvakban. Gelenlerben, amely csak négy kilométerre található az iráni határtól, több vályogház összedőlt.

Kilencen haltak meg

Az AFAD mellett a török Országos Mentőszolgálat (UMKE), a török Vörös Félhold és a csendőrség is küldött egységeket a térségbe. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy a fagypont körüli hőmérséklet ellenére se térjenek vissza megrongálódott otthonaikba.

A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy összesen

  • csaknem ezerháromszáz sátrat,
  • több mint hatezer takarót,
  • hatszáz ágyat
  • és ezer hősugárzót vittek a rászorulóknak.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter legutóbb azt közölte, hogy a rengésben 50 ember sérült meg, kettőjük állapota pedig válságos. Süleyman Soylu török belügyminiszter korábban azt mondta, hogy számos ház összeomlott, és a rengésben négy felnőtt és három gyerek vesztette életét. A halálos áldozatok száma azóta 9-re emelkedett. 

Soylu, aki a helyszínre is utazott, arról tájékoztatott, hogy már senki nincs a romok alatt. Az AFAD közölte: befejezték a kutatási-mentési munkálatokat.

A mérőeszközök reggel óta 24 utórengést észleltek. Ezek közül kettő haladta meg a 4-es fokozatot.

Leomlott házfalak, hasadékok az utakon

Török televíziós híradásokban látni lehetett, ahogy emberek ásókkal kutatnak a romok között.

A felvételeken leomlott házfalakat, utakon keletkezett hasadékokat és a házakból kimenekült embereket lehetett látni a havas tájon.

Baskale körzet határ menti része gyéren lakott vidék. Az érintett falvak egy kétezer méternél is magasabban húzódó völgyben fekszenek, néhol háromezer métereset is meghaladó hegyekkel körbevéve.

Iránban 25-en sebesültek meg

Iráni tisztségviselők közben az állami televízióban arról tájékoztattak, hogy mentőcsapatokat küldtek a török határ mellett fekvő Nyugat-Azerbajdzsán tartományba.

Az iráni mentőszolgálat szóvivője, Modzstaba Haledi elmondta, hogy 25-en sérültek meg a földrengésben,  közülük hét embert kórházba kellett szállítani. A földmozgás négy faluban okozott korlátozott anyagi károkat.

Egy helyi tisztségviselő szerint több településen érezték a rengést, köztük Hoj, Urmia és Szalmász nagyvárosokban.