Angliában még négy koronavírussal fertőzött embert diagnosztizáltak

Diamond Princess
Jokohama, 2020. február 19. A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró utasai a 14 napos karantént követően busszal távoznak a kikötőből 2020. február 19-én. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. A luxushajón 542-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, ők továbbra sem hagyhatják el az óceánjárót. MTI/EPA/Hanai Toru
Vágólapra másolva!
Négyen fertőződtek meg az új típusú koronavírussal azok közül, akiket a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró utasai közül Nagy-Britanniába vittek.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-fertőzés miatt Jokohamánál vesztegzár alá vont hajóról szombaton harminc brit és két ír állampolgár utazott Nagy-Britanniába.

A repülőgép, amit a brit kormány bérelt, egy angliai légitámaszponton szállt le, és az utasokat busszal az Északnyugat-Angliában, Liverpool közelében kialakított egyik karanténba vitték.

Forrás: MTI/EPA/Hanai Toru

Chris Whitty, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója vasárnap esti tájékoztatásában közölte, hogy

a Japánból Angliába szállított csoport tagjai közül négynek a szervezetében mutatták ki a hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírust.

A fertőzötteket a karanténból a brit állami egészségügyi ellátó szolgálat (NHS) egyik kórházi elkülönítőjébe vitték kezelésre.

Ezzel 13-ra emelkedett a Nagy-Britanniában eddig kimutatott koronavírus-fertőzések száma.

Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/David Mareuil

A Diamond Princess óceánjárón 3771-en utaztak, és csaknem húsz százalékuk fertőződött meg az új koronavírussal, hárman meghaltak.

A hajó utasai közül további négy brit állampolgár szervezetében mutatták ki a vírust, de őket Japánban kezelik. Egy idős brit házaspárnál a család vasárnapi tájékoztatása szerint tüdőgyulladás alakult ki a fertőzés következtében.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig összesen 6324 embert vizsgáltak meg, és a Japánból hazatért fertőzöttek vasárnapi azonosítása előtt kilenc páciens szervezetében mutatták ki a vírust. A négy újabb fertőzöttel együtt emelkedett tizenháromra az igazolt nagy-britanniai koronavírus-fertőzéses esetek száma.

Vasárnap távozhatott az egyik nagy-britanniai karanténból 118 brit állampolgár, akiket a kormány szervezésében a járvány gócpontjának számító kínai Vuhan városából vittek haza az elmúlt hetekben. Őket a dél-angliai Milton Keynes város konferenciaközpontjában kialakított karanténban tartották megfigyelés alatt két hétig, de egyikük szervezetében sem mutatták ki az új koronavírust.