Százezres tömeg ünnepelte Donald Trumpot hétfőn Indiában egy krikettstadion megnyitóján, amelyen az amerikai elnök ígéretet tett egy "hihetetlen" kereskedelmi egyezmény megkötésére a két ország között, valamint a "világ legrettegettebb katonai felszereléseinek" szállítására.

A Donald Trump amerikai elnököt vendégül látó Narendra Modi indiai miniszterelnök politikai otthonának számító Ahmedabadban tartott rendezvény résztvevői között sokan Trump-maszkot, illetve "Namaste Trump" feliratú sapkát viseltek.

"Óriási megtiszteltetés ez az országunknak. Örökké emlékezni fogunk erre, ettől a naptól fogva Indiának mindig különleges helye lesz a szívünkben" - hangoztatta az amerikai elnök, szavait pedig tapsvihar követte.

Donald Trump és felesége, Melania Trump fényképezkedik a Tádzs Mahal előttForrás: MTI/AP/Alex Brandon

"Az Egyesült Államok várakozással tekint annak elébe, hogy a világ legjobb és legrettegettebb katonai felszereléseivel lássa el Indiát" - jelentette ki, közölve, hogy Washingtonnak kell lennie Újdelhi elsőszámú védelmi partnerének.

Hozzátette, hogy kedden szerződést írnak alá, amelynek alapján India amerikai katonai helikoptereket vásárol körülbelül hárommilliárd dollár értékben. A Reuters arról számolt be korábban, hogy a Lockheed Martin haditechnikai vállalat huszonnégy darab légi járművet fog leszállítani 2,6 milliárd dollárért.

A feleknek nem sikerült megállapodniuk a kereskedelmi egyezmény bizonyos részleteiről, főként a mezőgazdaság, az orvosi eszközök, a digitális kereskedelem terén számottevőek a nézetkülönbségek.
"Nagyon, nagyon jelentős kereskedelmi megállapodást fogunk kötni, amely egyike lesz a valaha is megkötött legnagyobb szerződéseknek" - fogalmazott Trump, kemény tárgyalónak nevezve Modit, ugyanakkor optimizmusának adva hangot.

Beszédében Trump emellett stabil és virágzó demokráciaként, nagyszerű, szabad országként írta le Indiát.

Az amerikai elnök és a first lady hétfőn felkereste a leghíresebb indiai építményt, a Tádzs Mahalt. A látogatásra tekintettel lezárták a helyet a turisták előtt, és például eltávolították a látogatókat gyakran zaklató majmokat.

Narendra Modi indiai miniszterelnök (j) fogadja Donald Trump amerikai elnököt (b) és feleségét, Melania Trumpot az ahmadábádi Szardar Vallabhbhai Patel nemzetközi repülőtéren 2020. február 24-énForrás: MTI/EPA/Indiai külügyminisztérium/-

A Reuters szerint Indiában Donald Trump támogatottsága 50 százalék felett van a lakosság körében.