WHO: Még nincs világjárvány, de fel kell rá készülni

Casalpusterlengo, 2020. február 24. Rendőrök ellenőriz egy védőmaszkos sofőrt az észak-olaszországi Casalpusterlengónál felállított úttorlasznál 2020. február 24-én. Az osztrák hatóságok az előző nap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen négy ember halt bele a betegségbe. MTI/AP/Paolo Santalucia
Vágólapra másolva!
A pandémia, azaz a több kontinensre kiterjedő világjárvány kifejezés használata nem felel meg a tényeknek - közölte genfi sajtótájékoztatóján hétfőn az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója az új koronavírus terjedésével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója "nagyon aggasztónak" nevezte az új megbetegedések számának növekedését Olaszországban, Dél-Koreában és Iránban, és hangsúlyozta, hogy

a világnak az új koronavírus terjedése kapcsán fel kell készülnie egy esetleges világjárványra.

Jelenleg a járvány megfékezésére kell összpontosítanunk, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy felkészüljünk egy esetleges pandémiára - mondta a főigazgató.

Kína jelentős eredményeket ért el az új koronavírus emberről emberre terjedésének megakadályozásában, több százezer megbetegedést sikerült megakadályozni, vagy legalább késleltetni - közölte a Kína és a WHO szakértőiből álló közös munkacsoport hétfőn Pekingben.

A japán egészségügyi vezetők és kormányilletékesek hétfőn beismerték, hogy nem volt tökéletes a karantén a jokohamai kikötőben horgonyzó Diamond Princess óceánjárón, de kiálltak amellett a döntés mellett, hogy 14 nap után mintegy 1000 embert elengedtek.

A hajón tartózkodó 3700 utas és személyzet közül több mint 690-en fertőződtek meg a COVID-19 nevű új koronavírustól, közöttük a személyzet egyik magyar tagja, három japán pedig meghalt.

"A hajót nem kórháznak szánták. A hajó egy hajó volt" - mondta Omi Sigeru, a WHO volt regionális igazgatója. "Természetesen az elkülönítés nem volt olyan tökéletes, mint egy kórházban".

A Diamond Princess egyik utasának testhőmérsékletét ellenőrzik a 14 napos elkülönítést követően, mielőtt elhagyja a kikötőt 2020. február 21-én Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A japán szakértő szerint ez volt a legjobb, amit tehettek. Míg sokan bírálták Japánt, amiért 3700 embert összezárt egy összetákolt karanténban, Omi azt mondta, hogy nem volt lehetséges elvégezni a tesztet, és mindenkit máshol elhelyezni elkülönítve. Több orvos szakértő, aki a hajón segédkezett, azt mondta, hogy az elkülönítést nagyon rosszul oldották meg.

Az egészségügy-minisztérium hétfőn jelentette be, hogy egy elkülönítésért felelős hivatalnok és a hajón segédkező kormányhivatalnok is megfertőződött, és kórházba került. A megbetegedések száma Japánban továbbra is nő, az óceánjárón kívül mintegy 150 ember fertőződött meg. A hajón mintegy 1000 fős személyzet maradt karanténban. Mivel üzemeltetniük kellett a hajót, és kiszolgálni az eredetileg karanténba zárt utasokat, nem tudták a személyzet tagjait elkülöníteni.

Irakból és Ománból is jelentették az első megbetegedéseket hétfőn

Irakból hivatalosan egy húszas éveiben járó iráni diák fertőzését jelentették, aki a síiták szent városában, Nedzsefben betegedett meg, holott Bagdad megtiltotta az Iránból érkező és oda induló utazásokat. A diák még a tilalom kihirdetése előtt érkezett az országba.

Irakban romokban áll az egészségügy, és számos Iránból érkezett zarándokot és diákot fogadnak

- jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Irakban már a koronavírus kínai terjedése is aggodalmat váltott ki. Az irakiak annál inkább aggódnak, mert az országban krónikus a gyógyszerhiány, és a WHO adatai szerint 10 ezer betegre 10 orvos jut.

Az ománi szultánság hétfőn jelentette a két első koronavírusos megbetegedést, és azonnali hatállyal felfüggesztette az Iránba irányuló légi közlekedést - közölték a hatóságok és az állami televízió. Két Iránból hazatérő ománinál igazolódott a fertőzés, az egészségi állapotuk stabil.

Franciaország egy sor ajánlást adott ki a két érintett észak-olaszországi tartományból, Lombardiából és Venetóból hazatérő állampolgárai számára, arra kérve őket, hogy ha nem szükséges, ne mozduljanak ki otthonról. Az ezekből a térségből visszatérő gyermekek ne menjenek óvodába, iskolába. A korábban a kormány által Kína kapcsán tett javaslatokat most kiterjesztették a két észak-olasz tartományra és Dél-Koreára is.