Az Egyesült Államokban is várható a koronavírus terjedése - jelentette ki Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter kedden a szenátus egyik albizottsága előtt érvelve a kormányzat által kért 2,5 milliárd dollár megszavazása mellett.

Azar elmondta, hogy az összeg segítene a gyorsan terjedő vírust nyomon követni, a tagállami és helyi kormányzatok anyagi támogatásában, oltások és különböző terápiák kifejlesztésében, továbbá védőmaszkok és más, a betegség terjedését feltételezhetően akadályozó védőruhák csökkenő készletének pótlásában. 

Védőmaszkban lépteti be a China Eastern Airlines kínai légitársaság utasait egy nő a New York-i John F. Kennedy repülőtéren 2020. január 29-én-án.Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

A miniszter közölte, hogy

az USA-ban pillanatnyilag 30 millió védőmaszk áll rendelkezésre, de legalább 300 millióra lenne szükség.

Szükség van a maszkokat gyártó cégek kapacitásának növelésére is. A miniszter különösen aggasztónak nevezte az olaszországi és az iráni vírushelyzetet.

Keddi washingtoni sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is foglalkozott a koronavírussal. Iránt és Kínát azzal vádolta meg, hogy nem a valós helyzetről adnak tájékoztatást. Felszólította Teheránt és Pekinget, hogy tárja fel az igazságot az új megbetegedések számát illetően.
Minden nemzetnek, beleértve Kínát és Iránt is, el kell mondania az igazságot a koronavírusról, és együtt kell működnie a nemzetközi segélyszervezetekkel - fogalmazott Pompeo.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) egyik vezetője szintén tájékoztatta az amerikai törvényhozókat és az újságírókat a helyzetről. Nancy Messonnier leszögezte, hogy nem az a kérdés, hogy elterjed-e a vírus az Egyesült Államokban, hanem az, hogy ez mikor történik meg, és hányan lesznek, akik komoly betegséggel küszködnek majd.